Home Sport Nogomet Nakon Poljske i Švedska otkazala baraž za SP: Nemoguće je danas igrati...

Nakon Poljske i Švedska otkazala baraž za SP: Nemoguće je danas igrati protiv Rusije

Švedski nogometni savez ozvaničio je da neće igrati play-off za odlazak na Svjetsko prvenstvo ukoliko dođe do utakmice protiv Rusije bez obzira gdje se on trebao igrati.

Nogometni savezi zemalja koje su trebale igrati play-off u Rusiji su planirali otkazati odigravanje utakmica koje će nam donijeti i posljednje učesnike Svjetskog prvenstva u Kataru, a danas su dvije od njih tri donijele zvaničnu odluku.

Nakon što je Nogometni savez Poljske otkazao učešće u baražu i utakmicu protiv Rusije, isto je učinila Švedska čiji je rival Češka Republika u polufinalu baraža.

“Nogometni savez Švedske odlučio je da neće igrati mogući play-off meč protiv Rusije bez obzira gdje se igrao. Također, pozivamo FIFA-u da otkaže play-off mečeve u martu u kojima Rusija učestvuje”, saopćeno je iz krovne kuće švedskog nogometa.

Odluka je obrazložena riječima da je Rusija izvela nepravednu invaziju na Ukrajinu.

“Ilegalna i duboko nepravedna invazija na Ukrajinu trenutno onemogućuje odigravanje nogometne utakmice s Rusijom. Stoga, pozivamo FIFA-u da odluči da se utakmice play-offa u kojima Rusija sudjeluje budu otkazane. Bez obzira šta FIFA odluči, mi nećemo igrati protiv Rusije”, rekao je predsjednik Nogometnog saveza Švedske Karl-Erik Nilsson.

Podsjetimo, Rusija je trebala biti domaćin polufinalnih i finalnog susreta baraža za Svjetsko prvenstvo. Polufinala su spojila na jednoj strani Rusiju i Poljsku, a na drugoj Švedsku i Češku. Jedna od tih selekcija trebala je naći svoje mjesto na Mundijalu u Kataru.(klix.ba)