202. p. n. e. – Bitka kod Zame. Rimljani pod vodstvom Scipiona Afričkog porazili Kartažane pod vodstvom Hanibala kojem je to bio jedini, ali odlučujući poraz. Ovom je bitkom završen drugi Punski rat.

1813. – Okončana je Bitka naroda kod Lajpciga u kojoj su ujedinjene vojske više evropskih država, predvođene Rusijom, Pruskom i Austrijom porazile Napoleona i prisilile ga da se povuče preko Rajne.

1187. – Umro Papa Urban III.

1915. – Rusija i Italija su u Prvom svetskom ratu objavile rat Bugarskoj

1943. – Oktriven antibiotik streptomicin.

1957. – Savezna republika Njemačka prekine diplomatske odnose sa SFR Jugoslavijom, zato što je ta prije prizna Njemačku demokratsku republiku.

1960. – Vlada Sjedinjenih Američkih Država uvela embargo komunističkoj Kubi.

2000. – Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi osudio je bivšeg premijera te zemlje Žana Kambandu na doživotni zatvor zbog genocida počinjenog 1994, kada je ubijeno oko pola miliona pripadnika plemena Tutsi i Hutu.

2003. –  Majka Tereza proglašena blaženom.

Proces beatifikacije bio je započeo 1999. godine, manje od dvije godine nakon smrti Majke Tereze 1997. godine. Obično se uzima odmak od pet godina nakon smrti za pokretanje postupka, no papa sv. Ivan Pavao II. dopustio je da se s procesom započne ranije. Od početka procesa beatifikacije pa do proglašenja blaženicom, Majka Tereza nosila je, dakako, naslov službenice Božje, kao što je uobičajeno u Katoličkoj crkvi.

2005. – U Bagdadu je počelo suđenje bivšem iračkom lideru Sadamu Huseinu.

Izvor vijesti: Avaz.ba / avaz.ba