Home Vijesti BiH NA BIRALIŠTIMA U SREBRENICI JUTROS NEMA GUŽVE: GRAĐANI VJERUJU DA EKONOMIJA MOŽE...

NA BIRALIŠTIMA U SREBRENICI JUTROS NEMA GUŽVE: GRAĐANI VJERUJU DA EKONOMIJA MOŽE POMOĆI SVIMA

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poništila je rezultate lokalnih izbora održanih 15. novembra 2020. godine na redovnim biračkim mjestima u Srebrenici zbog izbornih manipulacija i naložila njihovo ponavljanje.

Probosanske političke snage su potom odlučile da bojkotuju ponovljene lokalne izbore u Srebrenici, tvrdeći da se ne održavaju u fer i demokratskom ozračju.

Iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica” pozvali su ranije bošnjačke građane – birače da ne glasaju na ponovljenim lokalnim izborima, jer kandidati probosanskih snaga koji osvoje mandate na tim izborima ih neće prihvatiti.

Na biralištima koja je ekipa Anadolu Agency posjetila u jutarnjim satima u Srebrenici i okolici, nije bilo velike gužve.

Ratko Jakovljević, jedan od glasača, izjavio je da očekuje određene promjene nakon ovih izbora.

  • Samo da bude kako treba, ništa drugo. Bit će kako je i do sada bilo”, kazao je ovaj glasač, dodajući da sloga među građanima može sigurno mnogo pomoći boljem životu i napretku u Srebrenici.
AA
  • Ja mislim da sloga uvijek može da pobijedi. Ako sloga bude, bez obzira koja strana je u pitanju, sa slogom možemo da uradimo sve, bez sloge teško”, rekao je Jakovljević.

Na biralištu smo zatekli i Milenka Milosavljevića, koji je rekao kako vjeruje u bolju budućnost u Srebrenici, dodajući kako veća ulaganja u ekonomiju mogu pomoći građanima ove bh. općine.

  • Očekujem dobro. Nadam se da će biti. Samo ekonomija i zajedništvo, jedni, drugi, treći, bilo ko. Samo da se ekonomski ozdravi i samo da prosperira ova Srebrenica kao što je nekad bila, i da se aktivira Banja Guber što hitnije i da se zaposli 150 do 200 radnika, da se zaposli nezaposleni narod, i jedan, drugi i treći”, kazao je ovaj Srebreničanin.

Nataša Vrzić, koja je iskoristila pravo glasa na biralištu u Potočarima, istakla je da očekuje napredak nakon izbora.

  • Iskreno, pa moguć je napredak. Sad je vreme preokreta. Narod je ogorčen na sve i svašta. Ko pobedi vidjet ćemo kako će ići”, rekla je Vrzić.

Napomenula je kako veće investicije i ekonomija mogu doprinijeti razvoju i progresu Srebrenice.

  • Ekonomija zadržava narod. Realno, uz otvaranje fabrika i radnih mjesta narod ostaje, čim nema posla svi idu, trbuhom za kruhom, odlazi narod. Ako se bude radila ekonomija i privreda, znači da će biti nešto”, kazala je Vrzić.

Mladen, koji je također glasao u Potočarima, izjavio je kako je problem što omladina odlazi iz Srebrenice.

  • Vjerovatno će biti napretka, zato i glasamo da bude nekog napretka”, kazao je ovaj Srebreničanin, te dodao da je važno da se posveti veća pažnja ekonomiji i investicijama.
  • Ako bude volje, to može pomoći. Otvara se, radi se nešto, vidi se da se nešto radi. Bilo je u posljednje vrijeme napretka. Treba biti iskren, ima radnih mjesta, ali izgleda da nema ko raditi, vjerovatno omladina odlazi, možda se malo i zakasnilo, a možda i nije”, rekao je Mladen.

Na glasačkom listiću za izbor načelnika Općine Srebrenica nalaze se četiri kandidata u ime četiri ovjerena politička subjekta (dva nezavisna kandidata, jedna koalicija i jedna politička stranka) dok se na glasačkom listiću za Skupštinu općine Srebrenica nalaze kandidati 27 političkih subjekata (jedan nezavisni kandidat, četiri koalicije i 22 političke stranke).

Pravo glasa na ponovljenim izborima na 26 redovnih biračkih mjesta u Srebrenici ima 10.002 birača, te 437 birača na dva biračka mjesta u odsustvu u Gradačcu i Živinicama.

Ponovljeni izbori u Srebrenici održavaju se u skladu sa odlukom Centralne izborne komisije BiH od 2. februara, a biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati.

(Izvor: Hayat.ba)