Home Vijesti BiH MOGUĆI I PROTESTI ISPRED PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BIH I AMBASADE SRBIJE

MOGUĆI I PROTESTI ISPRED PRAVOSUDNIH INSTITUCIJA BIH I AMBASADE SRBIJE

Državnim organima Srbije upućen je zahtjev da BiH izruče optužene i osumnjičene za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH, a koji se nalaze u Srbiji.

Apel međunarodnim organizacijama i institucijama u BiH

Skupština BPK Goražde zahtijeva od pravosudnih institucija BiH, a posebno od Tužilaštva BiH, da odmah poduzmu odgovarajuće mjere po zahtjevima, preporukama i zaključcima vezanim za procesuiranje predmeta ratnih zločina počinjenih na području Goražda, koji su im iz BPK upućivani od 2013. godine do danas.

Skupština BPK Goražde upućuje apel međunarodnim organizacijama i institucijama u BiH, a prije svega OHR-u i OSCE-u, da izvrše direktan pritisak na nadležne institucije u BiH kako bi počeli sa implementacijom Revidirane državne strategije za procesuiranje ratnih zločina, s posebnim osvrtom na Općinu Goražde, BPK Goražde i regiju Goražde. Ako se nadležne institucije ogluše na ove zahtjeve, bit ćemo primorani pozvati građane na održavanje mirnih protesta ispred pravosudnih institucija BiH i Ambasade Republike Srbije u BiH – navodi se u usvojenim zaključcima.

Radno mjesto istražioca za ratne zločine

Vlada BPK Goražde na današnjoj sjednici je dobila zaduženje da formira posebno odjeljenje ili sistematizuje radno mjesto istražioca za ratne zločine u MUP-u BPK Goražde.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja i Fondacije “Istina za Goražde”.

(Izvor: Hayat.ba)