Home Vijesti Politika Mjere u FBiH dale rezultate: Budžet stabilan, novi rast kroz investicije

Mjere u FBiH dale rezultate: Budžet stabilan, novi rast kroz investicije

Premijer FBiH Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i premijerom RS-a Radovanom Viškovićem u Sarajevu.

Na sastanku su, kako je Novalić rekao na konferenciji za novinare, dva entiteta i Vijeće ministara BiH ustanovili jednu vrstu strategije za buduće djelovanje, koja je oličena u tri tačke.

– Jedna je da ćemo po svaku cijenu održati budžet u ravnoteži, uz pomoć stranog novca, a ne domaćeg, koji ostavljamo za privredne subjekte. Drugo je da ćemo pokrenuti investicionu potrošnju. To je s naše strane potpora privrednim aktivnostima. A treće je da ćemo donijeti zakone koji će poboljšati poslovno okruženje – kazao je Novalić.

Mi ćemo budžete držati u ravnoteži, nastavlja, i s te strane, ukoliko bude potrebno, bez problema intervenisati na polju privrede.

– S druge strane, investicionom potrošnjom povećavamo njihov angažman i olakšavamo im obaveze. Sve to sračunato je kako bismo ekonomiju apsolutno održali na ovom i podigli na naredni nivo – dodao je Npvalić.

Govoreći o mjerama koje su iza nas, Novalić je istakao kako su one bile kratkoročne i širokog pojasa, ali su dale rezultat.

– Može biti percepcija i ovakva i onakva, međutim stoji činjenica da smo mi održali i nivo zaposlenosti znatno bolje nego zemlje u okruženju. Pad bruto društvenog proizvoda je gotovo drugi u Evropi – naglašava Novalić.

Istakavši da, dok je Vlada FBiH bila lider u borbi protiv pandemije, imali smo sasvim dobre rezultate. Imali smo samo 39 umrlih u 2,5 mjeseca, 1.086 zaraženih i 87 koji su u momentu podizanja mjera ostali zaraženi.

– To govori da su mjere dale rezultate u zdravstvenom sektoru, pokazatelji govore da su dale i u ekonomskom sektoru. A ovo što smo danas dogovorili znači da ćemo i ubuduće apsolutno vladati situacijom – pocrtava Novalić.

Što se Vlade FBiH tiče, kako je naveo, ona više neće imati neki srednjoročni širokopojasni program, nego će se fokusirati na ono što je kriza pokazala da je najugroženije – turizam, prijevoz, izvoznici i aerodromi. Plus Garantni fond, koji ima jednogodišnji srednjoročni karakter.

Inače, Novalić se danas sastao i sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthewom Fieldom.

Ambasador Field je kazao da će nastaviti angažman na provedbi britanske politike usmjerene na izgradnju prosperitetne BiH te da je njegova zemlja, kao i do sada, spremna pomoći Federaciji BiH u ekonomskom oporavku i provedbi neophodnih reformskih mjera i akcionih planova.

– Koristan sastanak sa premijerom Novalićem – razgovarali smo kako Velika Britanija može dodatno podržati naredne korake sa ciljem otvaranja radnih mjesta i rasta. Posljedice COVID-a su posebno osjetne za mala i srednja preduzeća i žene, pa će rad na odgovaranju na njihove potrebe biti ključan.

(Vijesti.ba)