Home Vijesti BiH MILAN KUČAN: U BRISELU ZNAJU KO JE AUTOR NON PAPERA O PREKRAJANJU...

MILAN KUČAN: U BRISELU ZNAJU KO JE AUTOR NON PAPERA O PREKRAJANJU GRANICA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je predsjednik Slovenije Borut Pahor prilikom posjete Sarajevu 5. marta rekao trojici članova Predsjedništva BiH da je u EU sve više glasova koji pozivaju na dovršetak raspada Jugoslavije. Pahor je navodno pitao da li je moguća “mirna disolucija” BiH.

U međuvremenu, u medijima su se sredinom aprila pojavile tvrdnje o navodnom prijedlogu slovenskog premijera Janeza Janše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rješavanje problema između šest država u regionu.

Ne znam šta je rukovodilo predsjednika Pahora da postavi to pitanje. On to poriče, kaže da je njegov stav jasan da nema nikakve diskusije o promjeni granica. Isto tako, to negira predsjednik naše vlade, a očito takav non paper postoji. Sada se ispostavilo da se zna u Briselu ko je njegov autor, kao i sadržaj, ali ne žele da to otkriju zbog njegovog pogubnog efekta po međunarodne odnose – ističe Kučan

Non paper je termin koji se koristi u Evropskoj uniji za nezvanični dokument kao teza za razgovore koji se razmjenjuje povjerljivo između vlada ili institucija. Ovaj dokument je izazvao pometnju jer se u njemu predlaže proširenje Srbije, Hrvatske i Albanije, ali cijepanje Bosne i Hercegovine.

Postavlja se pitanje u kojoj mjeri su, osim nacionalističkih lidera na Balkanu, u pripremi ovog navodnog dokumenta učestvovali i pojedini krugovi u EU. Kučan kaže da u te diskusije više nije uključen, dodajući da je veoma opasno kada se na Balkanu govori o regionalnim silama.

To je meni rekao u jednom razgovoru tadašnji predsjednik Vijeća Evrope Herman Van Rompuy da, prije svega, treba osposobiti Srbiju i učlaniti je u EU, jer bi time ona kao regionalna sila preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana. Ja sam mu tada rekao: ‘Znate, predsjedniče, kada se na Balkanu govori o regionalnim silama – onda ste na pragu rata’. Kad pogledam danas, tačno je deset godina otkako je taj moj izvještaj bio pripremljen, problemi u Bosni i Hercegovini su ostali isti. Zbog toga su oni, naravno, sve oštriji, sve više vode sukobu, a ne rješavanju – kazao je Kučan.

Kučan dodaje da Slovenija ne može imati drugačiji stav od onoga sa kojim je pošla u proces svog državnog osamostaljenja da sve republike imaju pravo na svoje države i da se raspad Jugoslavije okonča unutar postojećih granica.

Dakle, nikakvo prekrajanje granica ne dolazi u obzir – rekao je Kučan za RSE.

(Izvor: Hayat.ba)