Home Vijesti Regija Macron proglasio prvu pobjedu protiv koronavirusa

Macron proglasio prvu pobjedu protiv koronavirusa

Kriza uzrokovana koronavirusom pokazala je koliko su Francuska i ostatak Evrope ovisni o dobavnim lancima iz Kine i drugih dijelova svijeta.

“Ovo iskušenje pokazalo je nedostatke i ranjivosti: našu ovisnost o drugim kontinentima pri osiguravanju nekih dobara“, rekao je Macron u obraćanju na televiziji, istaknuvši kako želi da Evropa iz toga izvuče lekciju.

“Jedini odgovor je izgradnja novog, snažnijeg ekonomskog modela, te više rada i proizvodnje kako ne bi bili ovisni o drugima”.

Francuski predsjednik je najavio da će ubrzati planove o otvaranju države i ublažavanju mjera uvedenih radi sprječavanja širenja virusa.

„Rat protiv epidemije nije gotov, ali sretan sam zbog ove prve dobivene bitke protiv virusa“, objavio je Macron, dodavši kako restorani i kafići od ponedjeljka mogu biti ponovno otvoreni.

Francuske vlasti očekuju da će privreda ove godine pasti za 11 posto, a Macron je najavio da će Francuska za pomoć privredi izdvojiti oko 500 milijardi eura. Obećao je, međutim, da trošak održavanja poslovanja kompanija i zaposlenosti stanovništva neće biti na leđima poreznih obveznika.

Lider druge najveće evropske ekonomije osvrnuo se i na antirasističke proteste koji su se nakon Sjedinjenih Država proširili širom svijeta, pa i Francuskom koja je kritikovana zbog lošeg tretmana prema njezinim manjinama.

Macron je rekao kako boja kože često umanjuje prilike u Francuskoj i obećao da će biti nepokolebljiv po pitanju bilo kakve diskriminacije.

Ali predsjednik te države s kolonijalističkom prošlošću istaknuo je i da Francuska “neće izbrisati nikakav trag ili ime iz svoje prošlosti“ ili “rušiti spomenike“, pritom se referirajući na uništavanje kipova historijskih ličnosti za koje protestanti tvrde da imaju rasističku prošlost, u državama poput SAD-a, Velike Britanije ili Belgije.

(Vijesti.ba)