Sastojci:

450 g tjestenine po želji

200 g „Ovako“ Lovačke kobasice

25 g putera

3 češnja bijelog luka

3 kašike brašna

250 ml pilećeg temeljca

450 ml vrhnja za kuhanje

150 g parmezana

300 g mozzarelle

so

biber

crvena paprika

svježi peršun

chili sjemenke

priprema:

Tjesteninu po želji (makaroni, fusilli, farfalle i sl.) skuhajte al dente, odnosno prema uputstvu na pakovanju.

2. U posebnoj šerpici rastopite puter pa popržite sitno nasjeckan bijeli luk. Dodajte brašno, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudvice pa lagano ulijte pileći temeljac i nastavite miješati dok ne dobijete finu kremu. Na kraju ulijte vrhnje za kuhanje, dodajte mljevenu crvenu papriku, chili sjemenke, so i biber, dobro izmiješajte i krčkajte oko 5-6 minuta. Skinite s vatre, pa u sos umiješajte narendani parmezan i 100 g mozzarelle i dobro izmiješajte. Potom, u sos dodajte tjesteninu i sitno nasjeckani peršun, pa sve dobro izmiješajte kako bi pasta što više „popila“ umaka.

3. Kobasicu izrežite na kružiće debljine oko 2-3 mm, pa ih vrlo kratko prepržite na malo ulja. Popržene kobasice dodajte u smjesu sa tjesteninom, pa sve izlijte u dublju tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Sve pospite sa ostatkom narendane mozzarelle (200 g), stavite u zagrijanu rernu na 220 stepeni i pecite dok sir po vrhu fino ne porumeni (oko 10 minuta). Prije nego izvadite parče ove ukusne paste, ostavite je da se prohladi oko 10-15 minuta.

Izvor vijesti: Vasa kuharica / kuharica.avaz.ba