Livnjak Mate Rimac osmislio je najbrži električni hiperautomobil koji dostiže 100 kilometara na sat za samo 1,85 sekundi.

To ga čini pet stotinki bržim od konkurentskog “Tesla Roudstera” i najbržim električnim automobilom na svijetu.

Američki list “Wall Street Journal” prije nekoliko dana objavio je razgovor s Rimcem, kojeg u tekstu predstavljaju kao “vunderkinda u svijetu vozila na električni pogon” i “sljedećeg Ilona Maska”.

– On prodaje munju u boci – navodi njujorški dnevnik i najbraja Rimčeve poslovne uspjehe. 

Njegova tehnologija ugrađena je u automobile slavnih proizvođača poput “Aston Martina” i “Renaulta”, a njegova kompanija privukla je ulaganja iz “Hyundaija” i “Porschea”. 

Prvi Rimčev proizvod “Concept One” ispao je prava električna zvijer. Svjetsku slavu taj auto je stekao 2017. godine, kada se u njemu razbio Ričard Hamond (Richard), voditelj britanske popularne emisije “Top Gir” (sada “https://avaz.ba/”Grand tur”https://avaz.ba/”). Kompanija je do danas narasla do 600 zaposlenih, a prošle godine Rimac je predstavio nasljednika Jedinice, nazvan C_Two. Najbrži električni automobil na svijetu broji 2.000 konjskih snaga i dostiže brzinu od 412 kilometara na sat.

Prošlog mjeseca je “Koenigseg Reger”, superauto koji pokreće Rimčeva baterija, srušio jedan od najekstremnijih brzinskih rekorda, kada je od 0 do 400 kilometara na sat i nazad stigao za samo 31,49 sekundi. 

– Šta Rimac radi drugačije od ostatka svijeta – zapitao se novinar njujorškog lista koji je razgovarao s Rimcem.

– Nema “https://avaz.ba/”srebrenog metka”https://avaz.ba/” koji će riješiti sve probleme. Riječ je o mnogo optimiziranja, isprobavanja novih stvari, eksperimentiranja. Važno je biti brz, iznova i iznova testirati ideje, koncepte, simulacije i detaljne prototipe – odgovorio je Rimac.

Na pitanje kako se slaže s Ilonom Maskom (Elon Musk), Rimac odgovara da s njim nikada nije razgovarao, ali da bi volio da “proćaskaju o nekim stvarima”.

Izvor vijesti: Avaz.ba / avaz.ba