Home Vijesti Svijet Lažno je optužena da je započela pandemiju. Život joj je okrenut naopako

Lažno je optužena da je započela pandemiju. Život joj je okrenut naopako

Maatje Benassi poses for a portrait on Wednesday, April 22. A mother of two and US Army reservist, Benassi has become the target of conspiracy theorists who falsely claim she was coronavirus patient zero.

Maatje Benassi, rezervistica američke vojske i majka dvoje djece, postala je meta teoretičara zavjere koji je lažno smještaju na početak pandemije koronavirusa rekavši da je bolest donijela u Kinu.

Lažne tvrdnje svakodnevno se šire preko YouTubea, do sad su pokupile stotine tisuća prividnih pogleda, a prigrlili su ih mediji Komunističke partije Kine. Iako nikada nisu testirali pozitivnost na koronavirus ili doživjeli simptome, Benassi i njezin suprug sada su predmet rasprave na kineskim društvenim medijima o epidemiji, uključujući među računima koji su poznati sljedbenici velikih koordiniranih aktivnosti svojih sljedbenika.

Tvrdnje su okrenule život naopako. Par kaže da je njihova kućna adresa objavljena na mreži i da su, prije nego što su ugasili račune, poštanska pošta na društvenim mrežama bila pretrpana porukama vjernika zavjere.

“To je poput buđenja iz lošeg sna koji prelazi u noćnu moru iz dana u dan”, rekla je Maatje Benassi u ekskluzivnom intervjuu za CNN Business, što je prvi put da je progovorila javno otkad je omrznuta na mreži.

Kako se koronavirus proširio svijetom, tako i dezinformacije o bolesti. Tehnološki divovi upozorili su na korake koje poduzimaju u borbi protiv dezinformacija s koronavirusom, ali ti napori nisu uspjeli pomoći Benassisu. Patnja obitelji naglašava mogućnost da se neslavne neistine nagrade i pojačaju platforme društvenih medija. Također služi i kao moćan podsjetnik da dezinformacije na mreži, koliko god divlje ili očito neistine izgledale, mogu imati stvarne i trajne posljedice izvan mreže.