Home Vijesti Regija KURTI: NA SASTANKU U BRUXELLESU LAJČAK JE ZAUZEO STAV PROTIV KOSOVA

KURTI: NA SASTANKU U BRUXELLESU LAJČAK JE ZAUZEO STAV PROTIV KOSOVA

Na posljednjem susretu u Bruxellesu Miroslav Lajčak je zauzeo jasan stav protiv Kosova općenito i to posebno zbog Sporazuma o normalizaciji odnosa. 

SASTANCI U NAREDNIM DANIMA

Kurti je na konferenciji za medije optužio Lajčaka da se “pozicionirao” protiv Kosova te dodao kako njemu izgledalo kao da “postoji koordinacija” između predsjednika Srbije i Lajčaka o kreiranju alternativnog scenarija u kojem se polovina dogovora ne bi provela.

Idućih  dana ću svakako imati sastanke sa svim međunarodnim faktorima koji su prihvatili državu Kosovo i koji nam žele pomoći i podržati nas u demokratskom državotvornom, društveno-privrednom razvoju, ali i s međunarodnim priznanjima, a posebno oko normalizacije odnosa sa Srbijom. Sada imamo rešenje: to je Osnovni sporazum i de facto međusobno priznanje – rekao je Kurti.

HOĆE LI TAŽITI SMJENU LAJČAKA?

Hoće li tražiti da Lajčak bude smijenjen s pozicije posebnog izaslanika  – pitanje je bilo upućeno Kurtiju na što je odgovorio kako Lajčak ne odgovora njemu već da on izvještava Evropsku komisiju, Evropsko vijeće i Evropski parlament.

Vjerujem da je ono što smo rekli posljednjih dana, a posebno danas, više nego dovoljno da on odgovara tamo – kazao je Kurti u izjavi za medije u Prištini.

Posebni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kazao je da je EU očekivala bolji ishod najnovije runde dijaloga koja je održana prošle sedmice u Bruxellesu i da će o idućim koracima dalje razgovarati s evropskim i američkim partnerima.

Stanje u dijalogu zajedno s napetom situacijom na sjeveru Kosova bit će predmet predstojećih strateških razgovora s našim američkim i evropskim partnerima kako bi se utvrdili naši idući koraci – napisao je Lajčak na Facebooku.

OPTUŽBE BORELLA

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell optužio je u četvrtak kosovskog premijera Albina Kurtija da nije spreman prihvatiti kompromisni prijedlog o tome kako pristupiti provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

No kosovski premijer drži da ne može prihvatiti da formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom bude preduvjet za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići suglasnost o planu provedbe toga sporazuma.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u nedjelju kako očekuje nove pritiske na Srbiju od evropskih i američkih čelnika nakon propalih pregovora na sastanku o dijelogu između Kosova i Srbije.

Sad će nešto novo smisliti, samo čekam što je to novo što će smisliti. Oni se u biti slažu sa svim onim što radi Albin Kurti, a ovo sa zajednicom srpskih općina im je ´must do it´ jer je potpisano prije deset godina i zato što mi inzistiramo na tome, i nećemo bez toga, a Kurti to neće da prihvati. I sad ne znaju kako izaći iz toga, a smislit će nešto da smo mi krivi, nije važno što – rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Nakon prošlosedmičnog sastanka Vučića i Kurtija, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa, Evropska unija saopćila je da će se zbog neuspješnih pregovora konzultirati sa zemljama članicama i SAD-om o sljedećim koracima.

(E.F.)

The post KURTI: NA SASTANKU U BRUXELLESU LAJČAK JE ZAUZEO STAV PROTIV KOSOVA first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)