Iako naučnici ne priznaju vjerovanja prema kojima tip krvne grupe određuje vaš karakter, Japanci u to itekako vjeruju. Nismo sigurni da li je zaista istina, ali svakako možete provjeriti u tekstu koji slijedi.

Naime, Japanci vjeruju kako karakter neke osobe ima direktne veze s krvnom grupom, tj. kako ima velikog utjecaja na život, posao i emocionalno stanje. O tome su već napisane i knjige, a u ovoj azijskoj zemlji često se obljavljuju i horoskopi bazirani na krvnim grupama.

Naime, prema ovim popularnim vjerovanjima, loše ili dobre karakteristike znaju se pripisati čak i političarima.

Recimo, ljudi s krvnom grupom A su obično perfekcionisti, ali su i pretjerano nervozni. S druge strane, oni s krvnom grupom B su veseli, ekscentrični, naglašene individualnosti, ali i sebični, piše Mother nature network.

Oni s najrjeđom krvnom grupom AB su najčešće misteriozni i nepredvidivi, a pomalo i umjetničke duše. Krvnoj grupi koja je univerzalni davatelj 0 pripadaju radoznale, velikodušne i plemenite osobe, ali i – tvrdoglave.

Znanstvenici, naravno, ne priznaju ovakva vjerovanja, ali su u Japanu ona i dalje vrlo popularna. Građani nekad pretjeraju pa krvnu grupu spominju i u svijetu japanske politike, pridajući političarima dobre ili loše osobine zbog krvne grupe.

A
+ Odgovorni, kreativni, osjetljivi, pažljivi, povjerljivi
– Tvrdoglavi, napeti, nervozni

B
+ Samostalni, aktivni, kreativni, radoznali
– Sebični, nepredvidivi, neodgovorni

AB
+ Smireni, racionalni, prilagodljivi
– Neodlučni, zaboravni, skrivaju se od stranaca, kritičari

0
+ Društveni, plemeniti, nesebični, vođe u društvu
– Ljubomorni, tvrdoglavi, arogantni, sebični, radoholičari

//KLIX.BA