Home Vijesti Koronavirus: Tako se osjeća biti na intenzivnoj njezi s COVID-19 – slikovita...

Koronavirus: Tako se osjeća biti na intenzivnoj njezi s COVID-19 – slikovita priča preživjelog

“Nikad se u životu nisam osjećao tako sam”, piše preživjeli od koronavirusa Robin Bowler u svojoj nevjerojatnoj, nadastojnoj priči o oporavku.

Robin Bowler, savjetnik za lutriju i igre, bojao se da više nikada neće vidjeti svoju djecu nakon što su zarazili koronavirusom i završili na intenzivnoj njezi – ali glas u glavi nekako ga je probio.

Ovo je priča o nadi, njegova priča – preživjela:

Kad biste zapisali klasični skup uvjeta koje može imati jedna osoba i u kojem COVID-19 može napredovati, vjerojatno biste završili s profilom koji je izgledao nevjerojatno poput mene.

Imam 58 godina, imam astmu, imam jedno od onih već spomenutih “zdravstvenih stanja” – naime kroničnu limfocitnu leukemiju (CLL) – ja sam krvne grupe A (navodno podložniji agresivnijem obliku koronavirusa, s visokim proporcionalna stopa smrti), a do nedavno sam pio više nego što bih trebao.

S plusa mi se čini da imam dobru razinu temeljne kondicije i provodim puno vremena na otvorenom.

Iz Italije sam se vratio 7. ožujka i prvo počeo osjećati blagu krvavost tijekom večeri u ponedjeljak, 9. ožujka. Nakon poziva sa brojem 111, preporučeno mi je testiranje COVID-19, obavljeno je 13. a ja sam sljedećeg utorka, 17. ožujka, telefonom dobio potvrdu od Public Health England.

U međuvremenu se moje prethodno blago stanje pretvorilo u gore u simptome nalik gripi i mogao sam osjetiti infekciju koja mi raste u grudima.

Do četvrtka navečer imao sam ozbiljnih problema s disanjem. Tako sam u petak, 20. ožujka, u 5 ujutro ponovno nazvao 111 i bio hospitaliziran tog jutra u izolacijskoj sobi u odjelu Lulworth u okrugu bolnice Dorset.

Nevjerojatno, u to se vrijeme nisam osjećao posebno uplašen, premda me ogromna moja odluka o odlasku u Italiju osjetila – kao što sam shvatila da ako ovo postane stvarno ozbiljno, bila sam sama.

Ne bi bila obitelj koju bi mogli posjetiti, nije bilo kontakta s osobljem NHS-a, osim onog što je bilo nužno, interfona koji bi sigurno razgovarao s osoblju iz prve službe. Samo ja i četiri zida moje sobe i njezin sadržaj.

Do nedjelje, 22. ožujka, bilo je jasno da predana skrb koju sam primio od liječnika i medicinskog sestara u odjelu Lulworth jednostavno ne funkcionira.

Rendgenski snimak drugog prsnog koša otkrio je da se pogoršalo ono što mi je izvorno opisano kao “upala pluća”, višestruko su mi se temperaturni padovi opasno popeli na oznaku 40C, a ja sam sat vremena slabio.

U ovom trenutku ono što me je zapravo mučilo je činjenica da je bilo prijedloga da me pošalju kući u roku od jednog dana, a znao sam da se neću uspjeti izboriti bez stručne njege dostupne u bolnici.