Home Sport Nogomet Kolika je vrijednost Ronalda i koliko zarađuje bivša brazilska zvijezda?

Kolika je vrijednost Ronalda i koliko zarađuje bivša brazilska zvijezda?

Ronaldo Luis Nazario de Lima je jedan od mnogih koji su u nogometu cijenjeni zbog svoje zastrašujuće sposobnosti, ali njegova privlačnost izvan terena pomogla mu je da postane biznismen.

Pobjednik Svjetskog kupa, trostruki svjetski nogometaš godine i dvostruki pobjednik Ballon d’Or-a, Ronaldo je bio najveća zvijezda u nogometu od sredine 1990-ih do povlačenja iz nogometa 2011. godine.

Nike ga je 1998. godine nazvao kao “globalnim sportašem”, brazilski napadač poznat kao Fenomeno (Fenomen) našao se ožbukan na panoima, u televizijskim reklamama, pa se čak pojavio i na The Simpsonsu.

Njegova nadarena nadarenost dovela ga je do sportskih visina, a bogatstvo koje je stekao tijekom karijere značilo je da je mogao prijeći u druga poslovna carstva kad je prošao svoj fizički vrhunac.

Kolika je Ronaldova neto vrijednost, koje poslovne interese ima i tko su njegovi sponzori?

Neto vrijednost Ronalda procjenjuje se na oko 300 milijuna eura (260 milijuna eura / 325 milijuna dolara), iako se brojke razlikuju i teško je odrediti točan broj.
Najveći dio njegove zarade tijekom godina ostvaren je nogometnim ugovorima i podrškama, ali uložio je i ulaganja. Osim što je svoj novac uložio u sportsku i zabavnu agenciju, Ronaldo je svoje bogatstvo iskoristio i za kupnju većinskog udjela u španjolskom timu Real Valladolid u 2018. godini.

Neto vrijednost Ronalda nekako je usporediva s onim bivšeg suigrača iz Real Madrida Davida Beckhama, koji je na sličan način postigao status superzvijezde tijekom svojih igračkih dana, a kaže se da ima neto vrijednost od 450 milijuna dolara. Međutim, Brazilac zaostaje za modernim ikonama poput Lionela Messija (400 milijuna dolara) i Cristiana Ronalda (466 milijuna dolara).

Kolika je Ronaldova plaća?

Procjenjuje se da je Ronaldo zaradio između 200 i 250 milijuna dolara (160 do 200 milijuna dolara) od ugovora tijekom karijere u kojima je između ostalog predstavljao Barcelonu, Real Madrid, Inter i AC Milan. Međutim, njegov posljednji ugovor kao igrač – s brazilskim divovima Corinthiansom – prestao je 2011. godine, kada se povukao iz igre.
Ipak, Ronaldo i dalje zarađuje u mirovini kroz sklapanje ugovora o odobravanju, za koje se vjeruje da neki vrijede stotine milijuna dolara, i kroz različite investicije.

Koje ugovore o sponzorstvu i podršci ima Ronaldo?

Ronaldovo glavno ugovaranje sklopljeno je s američkom tvrtkom za sportsku odjeću Nike, koja je kao doživotna potvrda izdržala i nakon što je Brazilac objesio čizme.
Ronaldo je u svom premijeru bio lice Nikeovih nogometnih promocija, a glumio je u mnogim poznatim televizijskim reklamama, poput oglasa za Svjetski kup 1998. u zračnoj luci i reklame za tajni turnir (Cage) koju je vodio Terry Gilliam, u kojoj je igrao Eric Cantona.

Čak i tijekom svog uzvišenja u prvim danima karijere, kad je još bio samo tinejdžer, Ronaldo je bio uključen zajedno s Paolom Maldinijem, Luisom Figoom i Jorgeom Camposom u Nikeov ikoničan oglas “Dobro protiv zla”.

Tvrtka ga je redovito koristila u prodaji njihovih najnovijih nogometnih čizama, a čak su proizveli liniju obuće koja je po njemu inspirirana: R9 Mercurial nogometne čizme, koje je nosio na Svjetskom prvenstvu 1998. godine. Čizme R9 Nike je ponovno stvorio u 2014. i 2018. godini, a tvrtka je pustila razne Mercurial Vapor čizme s temama R9.
Ronaldo je također surađivao s EA Sportsom, nastupajući kao naslovna zvijezda u njihovom Icon izdanju FIFA 18, nadopunjavajući svog imenjaka u standardnom izdanju, Cristiano. Surađivao je i s velikim tvrtkama kao što su Pirelli, Snickers i Santander Bank.

Koje tvrtke ima Ronaldo?

Ronaldo je kupio raznolik poslovni portfelj od povlačenja iz nogometa, ulaganja u sport i zabavu, kao i osnivanja dobrotvorne fondacije.

Njegov glavni poslovni interes u 2020. godini bio je španjolski klub Real Valladolid, koji je postao većinski dioničar i predsjednik 2018. godine.

Preuzimajući kontrolu nad stranom Lige, Ronaldo je rekao: “Želimo rasti i doći tamo gdje nam to dopušta volja. Koristit ću četiri riječi za definiranje naše politike: konkurentnost, transparentnost, revolucija i socijalna. Uvjeravam vas da ćete me naći kao ljubavnik Castilla-Leon, Valladolid i Real Valladolid. ”

Prije nego što je preuzeo Real Valladolid, Ronaldo je također bio manjinski dioničar momčadi Fort Lauderdale Strikers u Sjevernoj Americi. Također je bio suvlasnik trkačkog tima A1 Team Brazil.
Ubrzo nakon odlaska u mirovinu, jedan od prvih Ronaldovih pothvata bio je osnovati sportsku i zabavnu agenciju talent 9ine, koja je predstavljala klijente poput Neymara i brojne ugledne UFC borce, među kojima su Anderson Silva, Vitor Belfort i Junior dos Santos.
“Trudim se ostati vrlo konzervativan. U životu sam uložio jako malo ulaganja”, rekao je jednom prilikom Ronaldo u intervjuu za Valor Economico. “Imam tim stručnjaka iz ekonomije koji žive u Španjolskoj i sastajemo se nekoliko puta godišnje kako bismo isplanirali brojne strategije za svaku od mojih investicija, ali moja je ekonomska orijentacija uvijek ostati konzervativan.
“Zaista nemam vremena cijeli dan boraviti gledajući dionice. Imam mali novac, vrlo mali, koji puštam svoj tim da s određenom slobodom upravlja tako da mogu napraviti jednu ili dvije agresivne investicije, ali to je ne baš puno. ”

Koji dobrotvorni posao radi Ronaldo?

Ronaldo je tijekom svoje karijere bio uključen u razne dobrotvorne poduhvate, uključujući službu kao “ambasador dobre volje” pri Ujedinjenim narodima.

Bivši napadač nastupio je u velikom broju dobrotvornih nogometnih susreta, poput UN-ove utakmice protiv siromaštva, koja je pridonijela sredstva u naporima za pomoć u različitim zemljama. Igra iz 2014. godine u kojoj je Ronaldo igrao pomogla je u oporavku Filipina nakon tajfuna Haiyan, dok se igra u 2015. godini fokusirala na pružanje pomoći afričkim zemljama pogođenim epidolom ebole.