Nismo sigurno da li su se upoznali preko prijatelja ili sasvim slučajno. Ono što znamo je da su oni pravi dokaz izreke da se suprotnosti privlače.

Pogledajte ovih 18 neobičnih parova. Koji je Vaš favorit?

10 tragičnih grešaka koje RAZARAJU bateriju vašeg telefona (broj #8 je najopasniji)

Svako od nas uzima telefon u ruke kao da je rođen sa njim. Niko (pa skoro niko) ne čita uputstvo za upotrebu i svi se mi nadamo da ćemo se “uhodati” sa tom novom tehnologijom.

A onda, kada počne vrijeme da prolazi, obavezno nađemo neku manu. Najčešće smo mi krivi zbog te mane, a jedna od takvih mana definitivno je “loša” baterija mobilnog telefona.

Možda i nije tako prijatno da kažemo, ali neki od nas pamte i vrijeme kada smo telefone punili jednom u nedjelju dana. Kada je prvi iPhone izašao mnogi su bili razočarani činjenicom da mu baterija traje samo jedan dan. Ako i toliko izdrži. Sada smo srećni ako nam baterija izdrži 8 sati!

Naravno, djeluje odvratno kada se žalimo zbog lošeg vijeka baterije tehnološkog čuda kakvo su današnji mobilni telefoni. Oni su manje telefoni, a više minijaturni računari. Međutim, malo je poražavajuće dati 500 do 1000 eura za telefon koji vam 24/7 stoji uključen u struju.

A kako se ispostavilo, i pored našeg truda da telefon držimo u “power saving” modu i da NIKADA ne koristimo blic, na kraju je ispalo da potrošnja ima malo veze sa onim kako koristimo telefon, a da više znači kako ga punimo!

Ako želite da baterija na vašem mobilnom telefonu traje duže potrebno je da sledite nekoliko korisnih savjeta.

1. Punjenje do 100% nije preporučljivo

Velika je greška puniti telefon konstantno čim se baterija isprazni ispod 100%. Tako samo oštećujete bateriju. Stručnjaci su potvrdili da mobilni uređaj najoptimalnije funkcioniše kada je baterija napunjena između 80 i 30%.

2. Skidajte masku dok punite telefon

Pri punjenju telefon se zagrijeva, a kada ima i silikonsku masku na sebi zagrijevanje je još veće i može da dođe do pregrijavanja samog uređaja. Zato prije nego priključite punjač obavezno skinite zaštitnu masku.

3. Ne dozvolite da se baterija skroz isprazni

Baterije u mobilnim telefonima su litijum jonske i kada se konstantno troše do kraja smanjuje se njihov vijek trajanja. Možete isprazniti bateriju do kraja, dok se telefon ne ugasi, jednom u 2 mjeseca da bi se sama baterija kalibrisala.

4. Pregrijavanje je takođe veoma loše

Svako pregrijavanje baterije utiče na rad telefona. Ona se sama po sebi zagrijava dok koristite aplikacije i pozive, ali i spoljašnja temperatura utiče na njihovo zagrevanje takođe. Baterije su jednako osjetljive i na hladnoću i na toplotu. Optimalna temperatura za funkcionisanje telefona je od 0 do 35 C.

5. Održavanje konstantne temperature

U posljednje vrijeme kada je život gotovo ne zamisliv bez mobilnog telefona , mnogi koriste eksterne baterije . One prilikom upotrebe emituju toplotu koja dodatno zagrijava vaš telefon. Zato je preporučljivo koristiti prenosive punjače samo kada je neophodno.

6. Baterija se mora puniti s vremena na vrijeme i kod rezervnih telefona

Ako imate i rezervni telefon koji samo povremeno koristite ne zaboravite da i njega ponekad napunite jer ako stoji bez punjenja u telefonu može da se desi da dođe do degradacije kapaciteta baterije.

7. Jačina svjetlosti ekrana

Svakako da jačina osvetljenosti ekrana utiče na trošenje baterije i to u velikoj mjeri. Nemojte držti osvetljenost na maksimumu i podesite da se telefon zaključava na 1 minut u stend baj režimu.

8. Punjači

Trebalo bi da uvijek koristite originalni punjač vašeg telefona, jer ako kupite neki punjač koji nije adekvatan ili neka kopija, može doći do oštećenja samog uređja, ali i do toga da se zapale sami punjači šti nije rijedak slučaj.

9. Wi-Fi i prenos podataka

Stalno korišćenje Wi-Fi ili “Bluetooth”-a iscrpljuje bateriju. Zato ih uključujte samo kada ih koristite.

10. Aplikacije i notifikacije

Isključite notifikacije, a također i ažuriranje kako se baterija ne bi praznila, jer svaki put kada dobijete bilo koju notifikaciju ekran se sam uključuje i troši bateriju.