Home Vijesti BiH Kavalec poručila Dodiku i Čoviću: Dok sud ne odluči drugačije ovaj CIK...

Kavalec poručila Dodiku i Čoviću: Dok sud ne odluči drugačije ovaj CIK mora raditi

Ambasadorica Kathleen Kavalec šefica Misije OSCE-a u BiH, danas je online putem imala izlaganje na sesiji Kruga 99.
Kako je rekla, gledajući u cijelosti, pozicija demokratije u BiH je slaba, funkcioniranje parlamenata je problematično, a povjerenje građana u političare, političke strane, izbore i javne institucije je nisko.

– Nažalost, suočeni smo s nedostatkom ozbiljne debate o politikama između građana i političara, a interne stranačke demokratije su nedovoljno razvijene. Ovo se odnosi i na teme kao što su prepreke za učešće žena i mladih u politici, finansijsku odgovornost i unutar-stranački način donošenja odluka. Dodatno tome, politički sistem BiH boluje od patronata, konkflikta interesa i korupcije, za koje rijetko ko odgovara – kazala je Kavalec.

Kako je istakla, u proteklim mjesecima se vidjelo da se izbori stavljaju pod upitnik, javno ili indirektno.

– Mi, naravno, pozdravljamo nedavno usvajanje budžeta od strane Predsjedništva BiH i nadamo se da će ga Parlamentarna skupština BiH uskoro i potvrditi. Ovo će omogućiti da se osiguraju sredstva potrebna za održavanje lokalnih izbora u novembru 2020. godine. Ipak, prije usvajanja budžeta, postojale su indicije od strane nekolicine političkih lidera, po kojima finansiranje izbora neće biti omogućeno dok se ‘nelegalne i nelegitimne’ strukture, kako ih oni nazivaju, unutar Centralne izborne komisije (CIK) ne razmotre ponovo – kazala je Kavalec.

Ističe da OSCE poštuje shvata da je proces imenovanja novih članova CIK-a uzdrmao odnose unutar koalicije.

– No, što se tiče sastava CIK-a, ovo pitanje je predmet sudske ocjene, te ako ne i dok god sud ne odluči drugačije, svi imenovani članovi CIK-a su punopravni članovi Komisije. Naravno, političke stranke imaju pravo da izraze svoja mišljenja o radu javnih institucija. Imaju pravo da predlože svoje preferirane kandidate za visoko-rangirane pozicije, te imaju pravo da ulože žalbe na aktivnosti drugih političkih stranaka unutar institucija. No, takođe bi trebalo da postoji jasna granica – funkcioniranje i nezavisna pririoda institucija – posebno institucije koja je od tolike važnosti kao što je to CIK – moraju biti bezuslovno garantovane, bezuslovno – poručila je Kavalec.

(Vijesti.ba)