More ne samo da nas čini opuštenijim zbog same činjenice da se konačno možemo opustiti, već ono mijenja i hemiju našeg tijela, tvrde naučnici. Mijenja se nivo hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje… 

Još u 18. stoljeću škotski doktor Vilijam Kulen (William Cullen) podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da ljekovito deluje na tijelo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more.

U ne tako dalekoj prošlosti tim naučnika odlučio je pozabaviti se tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom “Blue Health” (plavo zdravlje). 

Otkrili su da zvuci mora stimulišu područje mozga – frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvijest i blagotvorno djeluje na osjećanja.

Kad smo na plaži, naše tijelo apsorbira više kisika i regulira nivo serotonina – poznatog kao hormon sreće i tvari koja kontrolira anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnog onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora u tijelu smanjuju nivo hormona stresa kortizola. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvjesno podsjeća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tokom razvoja u materici.

– Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osjećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom prijetnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti – objašnjava naučnik Majkl Merčenik (Michael Merczenic) sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Francisku. 

Jedna studija pokazala je da, kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osjećamo sretni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi “Bright Side”.

Izvor vijesti: Avaz.ba / avaz.ba