TRI medicinske sestre, Sanda Alić, Božica Bogdan i Sandra Kolak, prošlog su tjedna organizirale veliki prosvjed medicinskih sestara i tehničara na Markovom trgu i to bez podrške njihovog strukovnog sindikata, a sad osnivaju vlastiti sindikat Medicinske sestre/tehničari zajedno, koji ima već preko 2000 članova.

Za prosvjed su se odlučile nezadovoljne činjenicom da se njihov strukovni sindikat izborio da medicinske sestre dobiju povišicu koja iznosi, kažu, 45 kuna.

Sanda Alić nam je danas rekla da je u tijeku formalno-pravno osnivanje sindikata i da će kroz dva tjedna taj postupak biti završen.

“Sestre i tehničari se ispisuju iz dosad najvećeg sindikata”

“Već sad imamo preko 2000 članova, a medicinske sestre i tehničari su se mahom počeli ispisivati iz dosad najvećeg Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara. U našoj zatvorenoj Facebook grupi (po kojoj su i nazvale svoj sindikat) prije prosvjeda smo imali 13.000 članova, a nakon prosvjeda se brojka popela na preko 16.000”, rekla je za Index Sanda Alić, jedna od tri medicinske sestre s Rebra koja je započela borbu za prava istih nakon što su vidjele da njihov strukovni sindikat ništa ne poduzima.

Navodi i kako dosta medicinskih sestara nema Facebook pa tako nisu u grupi, ali su iste, kaže, već ispunile zahtjev za pristupom u njihov sindikat.

Treba im 6000 članova: “Do tog ćemo broja brzo doći”

Alić je istaknula kako ni njene kolegice ni ona nisu za nikakav raskol u sindikatu, već da se samo žele izboriti za prava medicinskih sestara. Kaže i kako im je za reprezentativnost sindikata potrebno 6000 članova, no do tog broja će, smatra, brzo doći.

“Tek smo krenule s osnivanjem, imenovale smo privremene sindikalne povjerenice po bolnicama, a kasnije ćemo ići u njihov izbor kad završimo svu administraciju. Ono što još mogu reći je da smo ovim prosvjedom dobili veliku podršku javnosti, svi su na našoj strani. Ljudi su prepoznali kako se borimo za pravu stvar, ne samo za novac, nego i za bolje radne uvjete i općenito za  boljitak u sestrinstvu, a samim time i zdravstvu, što u konačnici znači i za pacijente”, rekla je Alić.

Prosjek godina sestara na Rebru je 50

Sve tri su medicinske sestre zajedno rade na Rebru na Klinici za neurologiju, a na ideju za osnivanje Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva došle su prije manje od mjesec dana. Na Facebooku su osnovale zatvorenu grupu Medicinske sestre/tehničari zajedno. One od vlade traže povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodatka na godine radnog staža te zapošljavanje novih medicinskih sestara, a otkrile su nam kako je sve krenulo.

“Nas tri smo na poslu u našoj čajnoj kuhinji došle na ideju za osnivanje inicijative jer nismo zadovoljne radom strukovnog sindikata i komore. Otvorile smo grupu, počelo nam se javljati puno sestara i tehničara i svi su redom nezadovoljni situacijom na poslu. Recimo kod nas na Rebru, na odjelu gdje nas tri radimo, prosjek godina sestara je 50 godina, a u zadnjih oko godinu i pol ih je otišlo dvadesetak”, rekla je za Index Sanda Alić, koja već 28 godina radi na Rebru.

Sanda Alić: Povišica od 45 kuna bila nam je okidač za prosvjed

Kaže kako imaju i do 20 prekovremenih sati, a za vrijeme godišnjih odmora i više. Dodaje kako su ona i njene kolegice na proljeće pokrenule online peticiju za povećanje plaća sestrama i tehničarima te su u kratkom roku prikupile 9000 potpisa.

“Onda sam kontaktirala sve institucije, nitko nam nije ništa odgovorio. Potom smo prije manje od mjesec dana odlučile osnovati ovu inicijativu kad smo vidjeli da se parafirao dodatak Kolektivnog ugovora u kojem se plaća povećava 4% za iznimnu odgovornost i 3% za uvjete rada. Znači da smo dobili ukupnu povišicu od 45 kuna. To nam je bio okidač za prosvjed”, rekla nam je Sanda Alić.

Božica Bogdan, koja je sa Sandom Alić i Sandrom Kolak osnovala novi sindikat, na Rebru radi već 34 godine i kaže nam da kolege s drugih odjela, iako su im ih u posljednje vrijeme smanjili, još uvijek imaju blizu 40 prekovremenih sati mjesečno.

“Osim što puno radimo, uz to radimo poslove koje bi trebali, odnosno morali, raditi liječnici. Na primjer, kad pacijentu dajete transfuziju krvi, po protokolu komore, tu bi trebao biti liječnik i visokoobrazovana sestra, liječnik bi barem prvih 15 minuta trebao biti prisutan, no nama se liječnik često ne odazove niti se pojavi. Osim toga, mi pacijentima uvodimo urinarni kateter, što ne bismo smjeli jer je to posao liječnika, pogotovo kod muških pacijenata kojima bi kateter trebao postavljati urolog. Također uvodimo pacijentima nazogastrične sonde, što bi isto trebali raditi liječnici ili pak visoko obrazovane sestre”, rekla je Božica Bogdan za Index.

Šefica strukovnog sindikata medicinskih sestara ne javlja se na pozive

Navodi i kako je u zdravstvu trenutno hiperprodukcija visoko obrazovanog kadra, sestara i tehničara koji su završili fakultete, ali im oni nisu priznati.

Sandra Kolak rekla nam je da su nezadovoljne svojim radnim statusom, radom sindikata i komore koji su, navodi, sami sebi svrha.

Zvali smo i Anicu Prašnjak, šeficu Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara, koja nam, kao ni nakon prosvjeda, nije odgovarala na pozive, no nakon prosvjeda su održali svoju konferenciju za medije.

Podsjetimo, tad je Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara izrazio nezadovoljstvo podjelom sestrinskog korpusa te opovrgnuo navode medicinskih sestara da će im plaće narasti samo za 50 kuna.

Iz tog su sindikata poručili da su ove godine plaće povećane 12 posto, dok pregovori za osnovicu počinju sljedeći tjedan.

“Borba koja se trebala pretočiti u borbu za zajedništvo sestrinstva i radništva pretvorila se u borbu protiv sindikata, koji je sve ugovorio medicinskim sestrama i 73 tisuće zaposlenika u sustavu zdravstva”, istaknula je prije par dana na konferenciji za medije predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Anica Prašnjak.

(index.hr)