Home Vijesti BiH KADA ĆE KONAČNO STATI PANDEMIJA KORONAVIRUSA: IMUNOLOG KARAMEHIĆ ZA HAYAT IZNOSI SVOJE...

KADA ĆE KONAČNO STATI PANDEMIJA KORONAVIRUSA: IMUNOLOG KARAMEHIĆ ZA HAYAT IZNOSI SVOJE PROGNOZE

Dr. Karamehić je često u svojim obraćanjima kritikovao vlast i krizni štab jer se ne konsultuju s imunolozima o vakcinaciji, ali i o situaciji s pandemijom.

  • Koliko znam, naša vlast nijednog imunologa nije konsultirala, a već godinu dana traje pandemija. Predsjednik sam Udruženja epidemiologa BiH, dakle krovne institucije, nikog od kolega nisam čuo da je konsultiran oko bilo čega – napomenuo je Karamehić, te objasnio koji je način vakcinacije budući da Covid spada u grupu pametnih virusa.
  • Vakcinacija se radi po protokolima proizvođača. Dakle, ona ide dvodozno, s tim što kod nekih je taj period kraći, a kod nekih duži. Naprimjer, kod ruske vakcine je tri nedjelje kad se daje dvodozno, a kod Pfizera je 28 dana, a kod Astre Zenece, ona traje 8 do 12 nedjelja. Oni su uvidjeli da što je duži razmak, da je to učinkovitija vakcina kad se daje dvodozno – istakao je Karamehić.
Hayat

On kaže da se vakcine daju u što kraćem periodu, da bude obuhvaćen što veći dio populacije i to je homogena takozvana vakcinacija.

  • Pandemija se ne može zaustaviti drugačije, osim vakcinacijom. Jedini lijek je vakcinacija. Alternative nema. Kad se dvije trećine stanovništva uspješno vakciniše, onda se možemo nadati da će pandemija stati – kazao je Karamehić.

(Ismar Imamović)

(Izvor: Hayat.ba)