Home Vijesti BiH JOŠ MALO APSURDA: ZAŠTO BI DJECA BILA PRIORITET ‘NJIHOVOJ STRANCI’ I NIPOVCIMA

JOŠ MALO APSURDA: ZAŠTO BI DJECA BILA PRIORITET ‘NJIHOVOJ STRANCI’ I NIPOVCIMA

Kada se želi uništiti jedno društvo postoji nekoliko osnovnih elemenata, a jedan od njih je razoriti porodicu na više načina. Prvi je nepravilan odgoj djece, budućnosti naše i onih na kojima svijet opstaje. A upravo to čini ‘Njihova stranka’ koja pravi problem u Kantonu Sarajevo bez ikakvog opravdanja.

HEJBET SKANDALA

Naravno sve pod pokroviteljstvom i punom podrškom Vlade KS, koja iza sebe ima hejbet skandala, od kojih je najsvježiji vakcinisanje preko reda (od kojih su se neki ministri vakcinisali u kabinetima), a pod budnom palicom ambicioznog Edina Forte.

Povod za novo razaranje porodice jeste i štrajk upozorenja uposlenika u vrtićima Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, a sve kako bi javnost bila upoznata sa velikim problemom nedostatka osoblja.

Foto: Alaksandro Zubčević / Hayat.ba

Naime, kako su naveli, razloga zbog kojih bi uposlenici vrtića trebali štrajkovati je mnogo, ali ovaj put se ogleda iz razloga što se u toj ustanovi poslovi radnika kojima je istekao ili uskoro ističe ugovor prenose na radnike koji imaju ugovore na neodređeno vrijeme.

Tražili su da se donesu tri odluke: Odluka kojom se Ustanovi daje saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta (100 na neodređeno, a 40 na određeno vrijeme u trajanju 12 mjeseci); Odluka kojom se Ustanovi daje saglasnost angažmana 140 radnika na određeno vrijeme do okončanja konkursne procedure, a najduže 90 dana; Odluku kojom se Ustanovi daje saglasnost za angažman radnika do povratka radnika sa bolovanja, porodiljskih odsustava i sl., a najduže do 90 dana.

Sindikalni predstavnici su pisali i premijeru Vlade KS Edinu Forti i ministrici Naidi Hota-Muminović, a te očekivano odgovore nisu dobili, a o sastanku da ne govorimo.

Nama djeca nisu teret, ali i zbog djece treba poštovati pedagoške standarde. Imamo 4.000 upisane djece u vrtić, a nedostaje nam odgajateljica. Osim toga, zbog smjene direktora i promjene na toj poziciji ne može se više nijedno dijete upisati od 6. oktobra. Svi kažu da su im djeca najvažnija, ali nažalost ne možemo to vidjeti kad treba djelovati. Osim odgajateljica, drugi u ovom sistemu ne pokazuju stvarnu brigu – kazala je Envera Šukman, odgovorna odgajateljica u vrticu ‘Košuta’.

BEZ PRINCIPA I DOSLJEDNOSTI

Šta su povodi za NiP-ovku Hotu-Muminović i “čelnika Njihove stranke” Edina Fortu što se nisu ni udostojili da se odgovore na pozive uposlenika vrtića Javne ustanove ‘Djeca Sarajeva’ ne zna se. Mislim i zna, ali o tome oni ne vole da se priča. Zbog čega bi djeca bila prioritet ovoj Vladi koja je gotovo cijeli svoj dosadašnji mandat provela u medijskom prepucavanju i teroru nad svojim neistomišljenicima.

Foto: FENA

Možda da neka zapadna ambasada izvrši pritisak na Fortu, pa da se udostoji, te makar odgovori Sindikatu, a da ne govorimo izađe im u susret za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta. I pticama na grani je jasno da bi to daleko olakšalo posao svim uposlenicima, ali i poboljšao odgoj djece, što je svakako prioritet.

Već znamo da im ne fale spinovi i etiketiranja onih koji se drznu govoriti o nipotizmu, kriminalu, uhljebima i svemu što karakteriše aktuelnu Vladu KS, koja je prema svim parametrima daleko najgora u historiji.

(H. Y.)

(Izvor: Hayat.ba)