Home Vijesti BiH Jedini smo formirali izolatorij, Opća bolnica samo izmišlja razloge

Jedini smo formirali izolatorij, Opća bolnica samo izmišlja razloge

Vrlo česte prozivke iz Opće bolnice u posljednjem periodu upućivane su na račun Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Pored bezbroj prozivki ponuđena je i pomoć KCUS-u u vidu spremnosti na liječenje oboljelih pacijenata od novog virusa korona protiv kojeg se na Kliničkom centru lavovski bore.

Nije dugo trebalo da se prava istina otkrije i sami svoja saopćenja demantiraju. Nakon što su pomoć ponudili i izrazili spremnost pokazujući „mišiće“ javnosti ubrzo su objavili saopćenje u kojem navode kako ipak to ne mogu raditi odnosno da bi bilo nezakonito samostalno da preuzmu rukovođenje izolatorijem na Bjelavama, zatim su se dosjetili i postaviti uslove za svoje angažmane, piše Hayat.ba.

Opća bolnica ne želi da radi, ne žele da ponesu odgovornost, smatra profesorica Sebija Izetbegović, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Odgovornost se ogleda u smislu da su uzeli milion od Zavoda za zdravstveno osiguranje KS, sedamdeset hiljada od dva načelnika općina, ipak pored tolikog novca pacijenata oboljelih od covid-19 nemaju kao ni izolatorij za smještaj, kaže.

Jako je važno ko će rukovoditi izolatorijem i OBS je jedina kantonalna bolnica u državi koja nema izolatoriji i to je istina. Oni cijelo vrijeme govore da žele da rade, međutim vidite da stalno izmišljaju neke probleme . U stvari, ne žele da rade, ne žele da ponesu odgovornost. Time što su uzeli million KM od ZZO Kantona Sarajevo, time što su kupili CT za borbu protiv koronavirusa, 70 hiljada od 2 načelnika općina za borbu protiv koronavirusa, oni su pokazali da bi trebalo da se bave borbom protiv koronavirusa ali oni nemaju niti jednog pacijenta i nemaju izolatoriji. To je jedina istina koju mi znamo.

Svojim saopćenjima očigledno je dezavuisana javnost zamjenom uloga institucija i njihov nivo.

Što se tiče pomoći, sekundarni nivo zdravstvene zaštite ne može pomagati tercijarnom nivou na kojem se ja nalazim. Naročito to ne može biti na ličnom nivou. Oni meni ne mogu pomoći ništa. Oni treba da pomognu građanima na način na koji mi pomažemo. Mi smo formirali prvi izolatoriji i jedini izolatoriji. U ovom trenutku dobila sam izvještaj da gore imamo 73 pacijenta sa ozbiljnom kliničkom slikom, od toga 7 vrlo teških koji se nalaze na intenzivnoj njezi, imamo najave nekoliko novih prijemaali se rade i neki otpusti tako da taj broj može ostati i toliki +- četiri/pet pacijenata, kazala je profesorica Izetbegović tokom gostovanja u Vijestima u 7 Hayat TV-a.

Prateći posljednje izvještaje o novozaraženim primjetan je porast u odnosu na prvi val koronavirusa te su se javila brojna pitanja u smislu mogućnosti zdravstvenog sistema da podnese taj teret.

Profesorica doktorica Izetbegović kaže kako KCUS može podnijeti teret u stručnom i u smislu kapaciteta.

Mi možemo podnijeti teret u stručnom i u smislu kapaciteta taj izolatoriji je 85 komfornih kreveta. Međutim, možemo mi smjestiti još 15 kreveta da bude malo napučeno ali da još uvijek pacijenti dobivaju izvanrednu uslugu kakvu dobivaju sada, kaže.

Saopćenja, prozivke i netačni navodi iz Opće bolnice ne jenjavaju pa je jedan od njih i da su zbrinjavali pacijente pozitivne na koronavirus koji nisu bili zbrinuti na KCUS-u.

Ja ne znam ko nije bio zbrinut na KCUS-u. Mi smo radili kateterizacije srca pacijentima koji su Covid pozitivni vrlo uspješno. Operirali smo pacijenta prije nekoliko dana koji je dva puta vraćen iz Opće bolnice koji je imao prsnuto slijepo crijevo, imao je teške bolove i na kraju nismo željeli da se pacijent muči i mi smo uradili ono što su oni trebali da urade. U ovom trenutku imamo četvero pozitivne djece na Pedijatrijskoj klinici. Ta djeca su hospitalizirani na Pedijatrijskoj klinici UKCS. Porodili smo pacijenticu koja je korona pozitivna, tako da ne znam da su oni mogli uraditi ono što mi ne radimo, kazala je profesorica Sebija Izetbegović tokom gostovanja u Vijestima u 7 Hayat TV-a.

(Vijesti.ba)