Home Vijesti BiH JASNA PORUKA REŽIMSKOM NOVINARU I REŽISERU IZ PRIJEDORA: MARIĆ JE HODAJUĆE SMEĆE...

JASNA PORUKA REŽIMSKOM NOVINARU I REŽISERU IZ PRIJEDORA: MARIĆ JE HODAJUĆE SMEĆE OD NOVINARA, A ANTONIJEVIĆ OVIM VRIJEĐA I SVE MRTVE JASENOVCA

Nakon što je film prikazan na RTS-u, te nakon prvih gostovanja režisera filma Milorada Gage Antonijevića u srbijanskim medijima, postalo je sasvim jasno da je jedini cilj filma propaganda u cilju opravdanja zločina počinjenih tokom devedesetih godina.

Antonijević je gostujući u programu na Happy TV, kod pročetničkog voditelja Milomira Marića između ostalog govorio i o logorima u Bosni i Hercegovini, a logoraša Fikreta Alića je nazvao oboljelim od tuberkuloze.  Milomir Marić je kazao kako je “od izbijanja rata u Bosni i otkrivanja logora u okolini Prijedora cjelokupna svjetska propaganda htjela da dokaže ‘pojavili su se nacisti novog doba”, na što je Antonijević kazao “tako je”.

  • To je onaj sa tuberkulozom što je kao mršav”, kazao je Antonijević misleći na Fikreta Alića. Podsjećamo, Alić je preživio koncentracione logore “Keraterm” i “Trnopolje”, a njegova fotografija na naslovnoj strani američkog magazina “Time” u ljeto 1992. godine obišla je cijeli svijet.

Jedan od preživjelih logoraša iz logora Omarska Satko Mujagić kazao je za Vijesti.ba kako je dužnost i novinara i jednog režisera koji pravi film o logoru, da se pobrine da poznaje činjenice kad priča o ratnim zločinima.

  • Laži ovakvog tipa dovode do razdora, podjela, mržnje i konflikata. Umjesto da nešto naučimo iz te prošlosti ona postaje povod za nova trvenja. I kako sad očekivati od bilo kog Bošnjaka ili Hrvata, a pogotovo logoraša da pogleda Daru iz Jasenovca kad režiser tog filma ismijava najpoznatijeg logoraša u svijetu, Fikreta Alića? Jednom riječju: sramotno!”, kaže Mujagić.

On dodaje kako se Marić i Antonijević nisu udostojili svih ovih godina ni da saznaju ime “onog mršavog”, ali znaju da je “imao tuberkulozu i bio u sabirnom centru otvorenog tipa, i vodan poslije po cirkusima…”.

  • Marić je hodajuće smeće od novinara, to se znalo, i tu nema puno pomoći, ali Antonijević ovim vrijeđa ne samo logoraše Trnopolja, Keraterma i Omarske, i porodice ubijenih po tim logorima, nego i sve mrtve Jasenovca”, smatra naš sagovornik.

Mujagić ističe kako su izjave Marića i Antonijevića izrečene u emsiji za povratiti, a nakon desetine presuda za logore po Prijedoru 1992. godine, svih filmova, knjiga, od kojih i ona o tom “mršavom” Fikretu Aliću, Beograd kao da je glavni grad Sjeverne Koreje u koji vijesti izvana ne dopiru.

  • Kad god pomisliš nema niže, negatori pokažu da ima. Nego, dr. Antonijević, Jesam li i ja imao tuberkulozu i vodan po cirkusima? Jel’ može i meni jedna dijagnoza, tako na daljinski, iz Beograda? Beograd je izgleda, malo po malo sam postao “dijagnoza”, zaključio je Satko Mujagić, nekadašnji logoraš iz Omarske.

(Izvor: Hayat.ba)