Povodom obilježavanja 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića u organizaciji Muzeja Hercegovine otvorena je izložba u Spomen-kući ovog jugoslavenskog državnika pod nazivom ”Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020”.

Povodom obilježavanja 43. godišnjice pogibije Džemala Bijedića u organizaciji Muzeja Hercegovine otvorena je izložba u Spomen-kući ovog jugoslavenskog državnika pod nazivom ”Sjećanje na Džemala Bijedića 1977-2020”.

“Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke koju sačinjava Hemeroteka, telegrami, saučešća, reportaže te knjige žalosti u koje su se upisali visoki državnici, predsjednici vlada, partija, najviše ličnosti političkog života kako u tadašnjoj Jugoslaviji tako i u svijetu“, kazala je autorica i kustosica izložbe Indira Gaštan Bešo.

Naglasila je kako je na izložbi postavljeno 18 panoa među kojima su fotografije Tita i Jovanke gdje odaju posljednju počast porodici Bijedić.

”Preko 10 000 telegrama je prispjelo sa izrazima saučešća “, naglasila je autorica.

Porodici Bijedić, najistaknutijim ličnostima društveno političkog života Jugoslavije, i organa društveno političkih organizacija i zajednica Jugoslavije i Socijalističke Republike BiH izrazi saučešća dolazili su iz raznih krajeva svijeta.

Izložbom su prikazani neki telegrami među kojima su oni iz SAD- a od predsjednika Gerald Forda, kraljice Margaret iz Danske, Velike Britanije kraljice Elizabete, Njemačke, Turske, Kine.

Muzej Hercegovine Mostar i danas čuva dio sadržajnog i bogatog fundusa o životu, radu, djelu Džemala Bijedića, naglasio je kustos i historičar Muzeja Hercegovine Mostar Edin Mulović.

“Tu su novinski članci, fotografije iz života i neke lične stvari“, kazao je Mulović napominjući kako Muzej Hercegovine svake godine priprema slične događaje povodom godišnjice smrti Džemala Bijedića, koji je veoma značajna ličnost za historiju BiH i historiju rodnog Mostara.

Džemal Bijedić je bio istaknuti političar u bivšoj Jugoslaviji i bliski suradnik tadašnjeg šefa države Josipa Broza Tita.

Bio predsjednik Skupštine i obavljao brojne druge dužnosti, te radio na afirmaciji BiH u jugoslavenskim okvirima, kao i na afirmaciji muslimanskog nacionalnog identiteta. Stoga će u historiji BiH ostati zapamćen i kao veliki borac za razvoj gospodarstva, jačanje i promociju Jugoslavije i pokreta nesvrstanih.

Džemal Bijedić bio je jedan od najzaslužnijih što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine bh. muslimani kao nacija dobili svoj status u tadašnjoj Jugoslaviji.

Na vrhuncu političke moći, 18, januara 1977. godine Džemal Bijedić sa suprugom Razijom i još šest članova posade poginuo je u avionskoj nesreći iznad bosanskog gradića Kreševa, u avionu koji se kretao iz Beograda za Sarajevo, pod nikada do kraja razjašnjenim okolnostima.

(izvor: klix.ba)