Home Vijesti BiH IZETBEGOVIĆ O POLITICI RS-A I SUSJEDNE DRŽAVE: JE LI VUČIĆ SPREMAN DA...

IZETBEGOVIĆ O POLITICI RS-A I SUSJEDNE DRŽAVE: JE LI VUČIĆ SPREMAN DA ŽRTVUJE MIR AKO MU NEKO NAPADNE SRBIJU?

Dodao je i kako ne želi konflikt sa modernom Srbijom. Želi bolje odnose i sa Beogradom i sa Banja Lukom. No, naglasio je da “ima nekih stvari preko kojih se ne prelazi”.

Upitan da li je spreman da žrtvuje mir zarad cjelovitosti BiH, odgovario je:

Pa, kakvo Vam je to pitanje? Jel Vučić spreman da žrtvuje mir ako mu neko napadne Srbiju. Zašto nabavlja avione, da bi žrtvovao mir? Dakle, svaki državnik i svaki lider i svaki građanin u svakoj od tih zemalja ima pravo da brani teritorijalni integritet Hrvatske, Srbije, BiH, CG i tako dalje. Naravno da oni ne žrtvuju mir, nego mir dovode u pitanje oni koji napadnu teritorijalni integritet, naročito u zemlji bolne historije kakva je bosanskohercegovačka.

Na konstataciju da Milorad Dodik stalno priča o mirnom razlazu, Izetbegović odgovara:

Istjerate Vi te ljude i onda odlučujete u njihovo ime. Pobijete, istjerate i onda kažete, evo sad smo mi ostali sami i mi ne želimo da ostanemo tu više… Neka odustanu od takvih stvari, jer polako vode i sebe i nas u bijedu. Taj dio BiH je duplo “per capita” zaduženiji od FBIH. Idu polako u dužničko ropstvo, stare, mladi ljudi odlaze, neka ne idu u tom smjeru, to je pogrešan smjer – kazao je, između ostalog, Bakir Izetbegović.

(Izvor: Hayat.ba)