Home Vijesti Politika Izetbegović: Ništa definitivno nije dogovoreno

Izetbegović: Ništa definitivno nije dogovoreno

Nikakav dogovor nije postignut na večerašnjem sastanku čiji je domaćin bio američki ambasador u BiH Eric Nelson, a kojem su prisustvovali i šef Delegacije EU u našoj zemlji Johann Sattler, te lideri SDA i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović.
Razgovarano je o izborima, MMF-u te evropskom putu naše zemlje.

Ovo je bio jedan iftar, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović nakon dvosatnog sastanka sa u rezidenciji ambasadora SAD.

– Naši prijatelji amberički ambasador i ambasador EU, pokušavaju da pomognu da se prevaziđu nesporazumi da stvari profunkcioniraju bolje, da se ubrza evropski put BiH, da dosegnemo taj status kandidata, da se riješe i trenutačni problemi, poput aktivacije MMF-ovog aranžmana – rekao je Izetbegović, prenosi Avaz.

On je naveo kako će naredne sedmice biti održan sastanak na kojem će biti razgovora o Mostaru.

– Ništa definitivno nismo noćas dogovorili niti riješili, ali smo na tragu kada je u pitanju 330 miliona eura, koji bespotrebno stoje, koji trebaju da siđu na teren prema budžetima, da ćemo tu stvar riješiti i optimista sam u vezi s Mostarom, da su šanse povećane – rekao je Izetbegović.

Može Bevanda da napiše šta god hoće

Kada je riječ o MMF-u, on je istakao kako SDA insistira na poštivanju Ustava.

– Ne može Vijeće ministara BiH narediti Federaciji kako će izvršiti unutarnju distribuciju, ne može unositi kantone u Vijeće ministara. Na kraju krajeva, FBiH može da ignoriše to, može gospodin Bevanda da napiše šta god hoće, FBiH može to drugačije da raspodijeli, tako da bit će sutradan sjedinca Vijeća ministara, ja ću noćas razgovarati sa ministrima iz SDA i direktorom Centralne banke i gledat ćemo da riješimo tu stvar da novac ne stoji više – dodao je Izetbegović.

– Ja mogu govoriti o sebi, ali ako imate neke tvrdoglave stavove s druge strane koji su iracionalni, ne znam ni da ih objasnim niti imam rješenje za njih, ali evo probat ćemo.

Izbori u novembru

Kada je riječ o izborima, on je rekao kako misli da će se oni održati u novembru.

– Mislim da to treba uraditi, da ćemo imati budžet do kraja mjeseca i da ćemo imati sredstva za izborni proces i da ćemo imati u novembru lokalne izbore – rekao je Izetbegović.

Komentirajući izjave nakon današnjeg sastanka lidera SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji su naveli kako SDA krši Ustava, Izetbegović je rekao kako “ne zna u čemu”.

– Gdje smo prekršili Ustav? SDA sigurno neće nikada kršiti Ustav, niti vladavinu zakona, niti procedure, uvijek će poštovati institucije – zaključio je Izetbegović.

Dragan Čović nije bio raspoložen za izjave, nego je samo ušao u automobil i otišao.

(Vijesti.ba)