Home Vijesti BiH Izetbegović: Mislim da Schmidt neće donijeti odluku bez saglasnosti parlamenta

Izetbegović: Mislim da Schmidt neće donijeti odluku bez saglasnosti parlamenta

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na današnjoj press koferenciji rekao da ne vjeruje da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH bez konsultacije sa parlamentom i parlamentarnim strankama.
Nisam mogao vjerovati da će visoki predstavnik biti spreman uraditi takve stvari i poručio sam mu da to ne uradi jer je to političko minsko polje i može naštetiti funkcionisanju Federacije BiH ako to uradi.

“I ugroziti svoj autoritet, a nama je potreban autoritet visokog predstavnika. Danas sam razgovarao s njim i ponovio mu ista upozorenja i zahtjev. Visoki predstavnik u BiH je tu da bi štitio Dejton, a nipošto da bi nametao rješenja do kojih mi nismo uspjeli doći kroz niz pregovora koji su se protegli kroz cijelu prošlu godinu, a naročito promjena u veoma osjetljivoj sferi međunacionalnih i stranačkih balansa i balansa utjecaja stranaka koje pripadaju etnocentričnim i građanskim opcijama. Ono što sam postigao, mislim da OHR neće donijeti odluku bez konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i nadam se bez susreta Schmidta sa federalnim Parlamentom, Predstavničkim domom i Domom naroda u FBiH. To je zahtjev kluba poslanika SDA i mislim da će se visoki predstavnik odazvati i ne mijenjati Ustav FBiH bez usaglašavanja i konsultacija sa parlamentom”, kazao je Izetbegović.

SDA je napravio veoma temeljitu analizu na bazi onoga čime su raspolagali.

– Na bazi onoga što je namjerno ili ne procurilo u javnost. Elementi te analize su popuna Doma naroda Federacije prije svega taj procenat famozni od 3 posto određenog konstitutivnog g naroda kojeg ima ili nema u određenom kantonu. Po nama ne bi bili predstavljeni oni koji su najvažniji i najpozvaniji u Domu naroda. Bošnjaci iz Livanjskog knatona, Posavskog i BPK nažalost. BPK izgleda da ne bi poupnjavao ni predstavnikom jednok konstitutivnog naroda.

I to je protivno evropskoj konvenciji o ljduiskim pravima na takav način uzeti pravo koji su manje predstavljeni u odnosu na one koji su u većem predstavljeni je protivno konvenciji o ljudskim pravima.

Klub poslanika HDZ bi dobio ekskluzivitet zauvijek predstavljanja Hrvata u Federaciji.

Izetbegović dodaje da bi se time pojačale šanse da SNSD dobije kontrolni paket u Domu naroda i ostvari spregu sa HDZ-om.

– Ovakva rješenja ne uklanjaju već pojačavaju asimetriju, već postojeću asimetriju u djelovanju Vijeća naroda u RS i Doma naroda u FBiH. Evo samo pogledajte šta su prava Bošnjaka kojih ima 13 posto u RS-u i šta su prava Srba kojih ima 3 posto u Federaciji.

Što se tiče izbora predsjednika i dopredsjednika u Federaciji, osam umjesto šest. Dakle HDZ dobiva da tako kažem na pladnju ono što nije dobio u pregovorima. Vrlo važnu stvar. Klub Hrvata u Domu naroda bi dobio nezamjenjivu, kao što rekoh ulogu faktički zauvijek. Osam ljudi bi kontroliralo Federaciju. Predstavnička demokratija bi gubila smisao kao što rekoh, i postojanje stranaka koje nisu nacionalne – rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na redukciju vitalnog nacionalnog interesa.

– Po pitanju redukcije vitalnog nacionalnog interesa, ono bi dodatno ojačalo asimetrična rješenja sa pozicijom u Vijeću naroda u RS. Kada su u pitanju mehanizmi deblokade, što se tiče imenovanja Vlade Federacije odnosno predsjednika Federacije a zatim iz toga je izvučeno i same Vlade Federacije, pojačane su blokade. Ovo nisu mehanizmi deblokade, ovo su pojačani mehanizmi blokade. I kao što rekoh omogućava se spreg HDZ-SNSD. A što se tiče Ustavnog suda, mehanizam je dobar. To je nešto dobro.

Također je dobro što su propisani rokovi u tretiranju akata od 45 dana. Do sada su neke strategije čekale po sedam godina.

(Vijesti.ba)