Home Vijesti Politika Izetbegović: Čović ne može dobiti ono što traži u Predsjedništvu BiH, blokada...

Izetbegović: Čović ne može dobiti ono što traži u Predsjedništvu BiH, blokada državnih institucija iz RS-a će se istopiti do kraja godine

Ne može Čovićeva strana kroz presudu ‘Ljubić‘ reducirati volju hrvatskog naroda na par općina u Hercegovini i srednjoj Bosni i dominirati potpuno kroz to životom u Federaciji BiH, kaže Izetbegović.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, komentarisao je danas aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini. On se u svojim izjavama osvrnuo na pitanje izmjena Izbornog zakona, kao i o blokadi državnih institucija koju već neko vrijeme provode srpski politički predstavnici.

Kada je u pitanju rješenje pitanja Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini da “smo jako blizu i jako daleko“.

– Što se tiče samog rješenja jako smo blizu. Konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini imaju pravo biti zastupljeni. To je ono na čemu insistira HDZ i imaju pravo štiti vitalni nacionalni interes, to je Ustav, i mi insistiramo na ovome drugom. Dakle, oni na predstavljanju, mi na vitalnom nacionalnom interesu. Dakle, ne može strana koju predstavlja predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dobiti ono što traži u Predsjedništvu BiH, i u isto vrijeme kroz presudu ‘Ljubić’ reducirati volju hrvatskog naroda na par općina u Hercegovini i srednjoj Bosni i dominirati potpuno kroz to životom u Federaciji BiH. Reći nam kao što nam sad kaže ‘nećete dobiti federalnu vladu, popunu Ustavnog suda, neće dobiti ugovor s Islamskom zajednicom u BiH’. Nemaju pravo na to, imaju pravo štititi vlastiti nacionalni interes. Nemaju pravo da manjina u parlamentu, HDZ, koja čini možda petinu, u državi možda osminu, da nameće svoju volju. Dakle, ova zemlja je sva bazirana na tome kako učiniti da niko ni nad kim ne dominira. Da Hrvati kao najmalobrojniji narod da se osjećaju reklasiranim, da se ne boje većine ili da ne pokušavaju oni kao manjina sad da dominiraju nad većinom u parlamentu, rekao je Izetbegović.

Ističe da se uz spremnost druge strane ovo pitanje može riješiti.

– To se po meni da vrlo lako riješiti. Dakle, vrlo smo blizu ako ima zrelosti s druge strane, ako ima prihvatanja toga da u ovoj zemlji koja je sastavljena od dva entiteta, tri naroda, imamo četiri političke grupacije. Četvrta su ljevičarske stranke, građanske stranke, kojih je tri puta više, imaju tri puta više ruku u parlamentima od HDZ-a, da im nema HDZ pravo gušiti, uzimati pravo na politički život. Ako ima te spremnosti, onda smo strašno blizu. Ali, kao što rekoh, strašno smo daleko ako se pokuša evo ovako ‘dajte vi ono za što smo zainteresirani, a ovo ostalo hoćemo sve da zadržimo tako da mi ustvari dominiramo nad drugima kroz priču da se nad nama ne dominira’. HDZ uporno insistira da pozicija člana Predsjedništva BiH pripadne njima, gdje oni smatraju da su izgubili. Neki dan smo radili jednu analizu gdje smo vidjeli da na stotinama pozicija HDZ ima duplo više pozicija nego što im ti Ustav garantira. Dakle, sve to treba uzeti u obzir. Dovesti u red, izbalansirati i lakše će nam svima biti, kazao je Izetbegović, javlja Anadolija.

Govoreći o bojkotu rada u državnim institucijama koji provode predstavnici iz entiteta RS, Izetbegović je kazao da svi imaju problem od bojkota.

– I srpska strana i mislim da je njima teže. Ekonomski RS stoji slabije, daleko je zaduženija od Federacije BiH, primanja su otprilike 20 posto niža. Iseljavanje je nešto brže iz RS-a nego iz Federacije BiH, mislim da im ovo sve skupa ne treba. Oni su se na ovu stvar odlučili da bi u startu obeshrabrili visokog predstavnika, da bi destabilizirali njegovu poziciju, da ustvari učine da on više ne posegne za bonskim ovlastima. Do kada će potrajati ne mogu da prognoziram ali mislim da će se to sve polako kroz oktobar, novembar, do kraja godine istopiti i da će biti spremni za to da se s blokadama prekine jer će i njih sve skupa to pogađati, zaključio je Izetbegović.

(Oslobodjenje.ba)