Home Vijesti BiH Istaknuti historičar iz Srbije: “Negiranjem genocida u Srebrenici, srpski političari su napravili...

Istaknuti historičar iz Srbije: “Negiranjem genocida u Srebrenici, srpski političari su napravili katastrofalnu grešku!” (VIDEO)

Protić smatra pogubnom činjenicu da su političke elite u Republici Srpskoj, umjesto jednodušne osude, ustale u zaštitu počinilaca užasnog zločina u Srebrenici.

Istaknuti historičar iz Srbije, Milan St. Protić, gostujući u tv emisiji “Balkan info” kazao je da su političari u Republici Srpskoj napravili katastrofalnu grešku upornim negiranjem genocida u Srebrenici. Protić smatra da kod klasificiranja zločina genocida nije presudan broj žrtava, nego genocidna namjera. A ona je očigledno postojala u Srebrenici jer zarobljeni Bošnjaci nisu likvidirani na mah, u borbi, nego su likvidirani danima nakon što su srpske jedinice zauzele Srebrenicu.

Likvidacija Bošnjaka u Srebrenici trajala je čak dvije sedmice, kazao je Protić.

“Ja sam u početku mislio i nadao sam se da su Bošnjaci u Srebrenici ubijeni u borbi, no prevario sam se. Istina je da su likvidirani kada je borba prestala, kada su bili zarobljeni i nisu predstavljali nikakvu opasnost”, rekao je historičar Protić.

On smatra da su političke elite u Republici Srpskoj pogriješile kada su odlučile negirati počinjeni zločin u Srebrenici, čime su, ne samo Bošnjacima, nego i cijelom svijetu u ruke dali adut protiv politike Republike Srpske. Protić smatra pogubnom činjenicu da su političke elite u Republici Srpskoj, umjesto jednodušne osude, ustale u zaštitu počinilaca užasnog zločina u Srebrenici.

U nastavku pogledajte dio intervjua Milana St. Protića, vezanog za Srebrenicu.

(BalkanInfo / YT kanal: Slobodna Bosna, glasbosanski.ba)