Home Vijesti BiH IRANSKI AMBASADOR U BIH GHELICHKHAN U POSJETI UNSKO-SANSKOM KANTONU

IRANSKI AMBASADOR U BIH GHELICHKHAN U POSJETI UNSKO-SANSKOM KANTONU

Kazao je da ova bosanskohercegovačka regija raspolaže sa neprocjenjivim prirodnim bogatstvima, posebno vodom, što je prema njegovim riječima potencijal koji se može iskoristiti za dobrobit obje strane.

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji Irana i ovog dijela BiH, naročito Bihaća, narodu Irana dobro je poznato ovdašnje prirodno bogatstvo, turistički potencijali, ali i aktuelna dešavanja na ovom području. Odnosi Islamske Republike Iran sa Bosnom i Hercegovinom, nakon priznanja njene nezavisnosti, u stalnom su razvoju. Što se tiče naših odnosa, mi ne pridajemo samo značaj odnosima sa državnim organima vlasti u BiH, naprotiv – veći značaj dajemo nižim nivoima vlasti u vašoj zemlji, među kojima je i Unsko-sanski kanton, odnosno Grad Bihać. Činimo sve da što više i unaprijedimo tu saradnju. Postoje dobre pretpostavke i oblasti u kojima se može razvijati ekonomska saradnja USK i Bihaća sa Iranom, o čemu smo danas i razgovarali – riječi su ambasadora Ghelichkhana.

Kantonalni premijer Ružnić i bihaćki gradonačelnik Fazlić iskoristili su priliku da amabasadora Ghelichkhana informiraju o trenutnoj situaciji i najaktuelnijim pitanjima koja prate dešavanja u kantonu i gradu, posebno migrantskoj krizi, razvoju turizma i međusobnoj saradnji u toj oblasti.

Razgovarano je i o saradnji u oblasti kulture, te medijskoj saradnji, odnosno promociji iranskog filma posredstvom programa državne, kao i kantonalnih i lokalnih televizijskih kuća.

(Izvor: Hayat.ba)