Home Vijesti BiH I BIDEN SE VAKCINISAO JAVNO, SAMO BAHATA VLADA KS TO RADI IZA...

I BIDEN SE VAKCINISAO JAVNO, SAMO BAHATA VLADA KS TO RADI IZA VRATA: BIŠČEVIĆ TOKIĆ ZA HAYAT OTVORENO

Sa njom smo razgovarali o blokadi na državnom nivou, ali i radu aktuelne vlade u Kantonu Sarajevo.

Kazala je na početku da su predstavnici koji dolaze iz manjeg bh. entiteta današnjim nepojavljivanjem na sjednici nastavili sa blokadama.

Mislim da su imali dovoljno prostora da uspostave dijalog koji prije svega treba da se vodi u državnim institucijama, prije svega Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH, te PS BiH. Ako nastave sa blokadama onda definitivno mora reagirati OHR i nije pošteno da za ovakav nerad dobijaju plaće – kazala je Biščević-Tokić.

OHR TREBA DJELOVATI

Pojašnjava da je u principu jedino rješenje da državni službenici koji su danas protestvovali ispred institucija BiH, dobiju plaće jeste na osnovu Odluke o privremenom finansiranju.

Ovaj zakon o budžetu koji je danas bio na dnevnom redu je za 2021. godinu, a već je septembar 2021. godine. Nije ni do danas donesen Zakon o budžetu. Sve vrijeme se radi o odluci o privremenom finansiranju. Moramo znati ako treći kvartal ne bude donesen, svakako da će ti službenici ostati bez plaća. Mora se naći dijalog, a ako se on ne vodi unutar PS BiH, onda mora OHR djelovati, prije svega jer su oni nametnuli izmjene i dopune krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida i moraju biti ti koji će iskoristiti svoje ovlasti da donesu odluku kojom bi se prestalo sa blokadama i krizom unutar institucija države BiH – naglasila je.

Osvrnula se i na situaciju u Kantonu Sarajevo. Istaknula je da je javnost najviše bila uzdrmana vakcinisanjem ministara iza zatvorenih vrata.

Iskreno ova Vlada uopšte nije transparentna, već populistička i to pokazuju iz dana u dan sa svojim greškama koje se rapidno dešavaju. Vakcinacija samih ministara u zgradi Vlade KS po meni je odraz takve vlade u smislu moralnosti. Oni su kazali da je njihova greška samo što to nisu medijski objavili. Mislim da su uzeli prednost onkološkim pacijentima koji su taj dan trebali biti revakcinisani – napominje naša sagovornica.

POPULISTIČKA VLADA

Dodaje da joj je taj čin Vlade KS kao čovjeku strašan.

Da puste onkološke pacijente da ne prime vakcinu, a da se oni vakcinišu, ne znam. Nisu prioritetna grupa, da li se uopšte smiju na radnom mjestu vakcinisati, sada govorim sa aspekta alergijskog šoka. Ko je odobrio da zdravstveni radnici uđu u zgradu Kantona Sarajevo. Kao klub SDA smo tražili odnosno ponudili rješenje da svi uključimo i da ispitamo zloupotrebu te vakcinacije i naravno trenutna pozicija u KS je to odbila. Nažalost, ono što smo pitali premijera Fortu, jeste da nam da imena tih ministara koji su se vakcinisali. Dva su u medijskim emisijama kazali da su se vakcinisali 9. jula, a to su Admir Katica i Adnan Šteta. Nisu nam htjeli dati imena i prezimena, a imamo čak informacije, koje su pouzdane, da se nisu samo ministri vakcinisali, već i njihove porodice i mnogi načelnici u Kantonu Sarajevo. Definitivno nećemo stati i ovo je afera veća od bilo koje, jer se radi o ljudskim životima – kaže nam.

Istaknula je između ostalog da se ovakav sličan slučaj, poput vakcinacije Vlade KS nije mogao vidjeti u svijetu.

Pa predsjednik Amerike Joe Biden se vakcinisao u bolnici javno, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je čekao red u Zenici. Lider SDA Bakir Izetbegović je čekao u redu ispred Zetre da se vakciniše. Mnogi evropski političari su u bolnicama išli da se vakcinišu. Kolika je bahatost Vlade KS upravo pokazuje da nijednog momenta niko nije problematizirao takvo vakcinisanje – izričita je Biščević-Tokić.

(Aldin Tiro)

(Izvor: Hayat.ba)