Home Vijesti BiH I AUSTRIJSKI ZELENI TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA: AKO EVROPA SADA ZAŽMIRI RIZIKUJEMO...

I AUSTRIJSKI ZELENI TRAŽE SANKCIJE ZA DODIKA: AKO EVROPA SADA ZAŽMIRI RIZIKUJEMO GRUBO BUĐENJE

U izjavi za austrijske medije, Dziedzic je izjavila kako srpski nacionalisti jasno rade na uništavanju Bosne i Hercegovine te da se to mora spriječiti.

Upravo takvi planovi bili su povod za krvavi rat prije 30 godina. Ako Evropa sada zažmiri pred ovim opasnim razvojem događaja koji se dešavaju pred našim vratima, rizikujemo grubo buđenje – upozorava austrijska političarka.

Ona je također pozvala na dosljedno djelovanje kako bi se zaštitilo jedinstvo Bosne i Hercegovine te je na poduzimanje određenih aktivnosti pozvala kako Evropsku uniju tako i ministra vanjskih poslova Austrije.

Postoji potreba za uspostavljanjem jasnih crvenih linija. Evropska unija bi tako, kao što to čine i Sjedinjene Američke Države, trebala brzo odrediti konkretne opcije djelovanja, uključujući i restriktivne mjere, kako bi se na odgovarajući način reagovalo u slučaju dalje prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH – poručuje Dziedzic, prenosi Klix.

Ukoliko sankcije i druge mjere nije moguće donijeti na nivou EU, austrijska političarka je objasnila kako onda mjere moraju donijeti države EU koje podržavaju Bosnu i Hercegovinu.

Ako nije moguće takvu odluku donijeti na nivou EU, jer pojedine zemlje poput Mađarske i Slovenije podržavaju Dodikovu politiku, mpromo razgovarati o odgovarajućim mjerama u koordinaciji s drugim evropskim državama koje dijele naše mišljenje – pojašnjava.

Povodom cijele situacije u Bosni i Hercegovini oglasila se zastupnica austrijskih Zelenih i članica Nacionalnog vijeća porijeklom iz naše države Bedrana Ribo.

Bedrana Ribo

Rane iz rata daleko su od saniranih. Još jedan rat je posljednje što ljudi u Bosni trebaju. Država neće moći prebroditi ovu krizu bez pomoći izvana. Nakon što su SAD poduzele aktivnosti, krajnje je vrijeme da EU zauzme stav. EU ne može priuštiti da sa zabrinutošću gleda kako nacionalističke aktivnosti postaju opasne. Austrija ima posebnu odgovornost. Austrija i BiH su snažno povezane ne samo geografskom blizinom, već historijskim i porodičnim vezama – navela je Ribo.

(Izvor: Hayat.ba)