Home Vijesti Regija Hrvatska ulazi u Schengen, objavljena izjava Slovenije. Češka: Spriječili smo blokadu

Hrvatska ulazi u Schengen, objavljena izjava Slovenije. Češka: Spriječili smo blokadu

JEDNOGLASNOM odlukom na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu Hrvatska postaje 27. članica šengenskog prostora i za manje od mjesec dana ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće u zračnim lukama.

Ministri unutarnjih poslova 22 države članice EU koje su ujedno i članice Schengena donijeli su u četvrtak konačnu odluku o “punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj”, što znači ukidanje graničnih kontrola prema šengenskom prostoru.

Istodobno, Bugarska i Rumunjska na istom sastanku nisu dobile zeleno svjetlo. Austrija je bila protiv primitka obje zemlje, a Nizozemci protiv Bugarske.

Plenković: Ovo je godina isporuke – Pelješki most, euro i Schengen

Održan je sastanak parlamentarne većine, a izjavu nakon sastanka dao je predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je, između ostalog, komentirao i ulazak Hrvatske u Schengen. Plenković se zahvalio članicama Schengena na jednoglasnoj podršci Hrvatskoj. “U proteklih 6 godina radili smo predano na svim reforma, ispunili smo 281 preporuku. Ovo je velika godina isporuke: Pelješki most, europodručje, zamjena kune eurom i sada Schengen”, kazao je premijer, prenosi N1.

Zahvalio se ministrima i Vladi, policiji i svima koji su dali doprinos u ovom procesu. “Nije mi poznato da je bilo koja zemlja ušla istoga dana u Schengen i u europodručje.”

Ovrnuo se i na izjavu Slovenije i odgovor Hrvatske. “Spremni smo razgovarati sa Slovenijom o razgraničenju u duhu dobrosusjedstva i zahvaljujemo Sloveniji na potopori.”

“Niti jedna država članice nije imala nikakve rezerve prema Hrvatskoj. nitko ni danas nije imao problema s Hrvatskom. Prvi smo koji smo napravili nezavisni mehanizam za provjeravanje i gledanje kontrola na granici”, dodao je Plenković.

Češki ministar: Naši se građani vesele dolasku bez graničnih kontrola

Češko predsjedništvo i Europska komisija izrazili su zadovoljstvo i čestitali Hrvatskoj na velikom uspjehu nakon što je izglasana odluka o njezinu ulasku u šengenski prostor, ali i razočaranje izostankom konsenzusa za Bugarsku i Rumunjsku.

Češki ministar unutarnjih poslova rekao je da je ovo velik uspjeh i za češko predsjedništvo, pogotovo zato što Česi vole dolaziti u Hrvatsku pa je ovaj uspjeh važan i na unutarnjopolitičkoj razini. “Naši se građani vesele dolasku u Hrvatsku bez graničnih kontrola sljedeće ljeto”, rekao je Rakušan.

Rumunjska i Bugarska neće u Schengen zbog Austrije i Nizozemske. Objasnili su zašto

HRVATSKA je dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, no Bugarska i Rumunjska ostale su uskraćene za pridruživanje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola među državama zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.

(index.hr)