Home Vijesti Regija HNS od Hrvatske traži veća prava za pripadnike HVO iz BiH

HNS od Hrvatske traži veća prava za pripadnike HVO iz BiH

Nakon što prisegne novi saziv hrvatske Vlade, među većim očekivanjima, ali i obećanjima koja su upućivana u proteklom razdoblju, ona su vezana za rješavanje statusa branitelja HVO-a iz BiH u Hrvatskoj, piše Večernji list.

Na zadnjem sastanku koji je održan u Mostaru prije izbora za Hrvatski sabor, na kojemu je domaćin bio predsjednik Odjela za branitelje HVO-a, zatim braniteljskih udruga te resornih kantonalnih i federalnog ministarstva za pitanje branitelja, istaknuto je više problema koji će se morati otkloniti u predstojećem razdoblju.

Iz Hrvatske su sastanku nazočili glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža, zatim načelnik sektora za upravno-pravne poslove Ministarstva hrvatskih branitelja Vladimir Bergman te zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja, prenosi Večernji.

Bulaja je pri tome upoznao nazočne s trenutačnim stanjem po pitanju rješavanja zahtjeva podnositelja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Zahtjev za rješavanje mirovinskog statusa poslalo je ukupno 2640 bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, a do tada je bilo obrađeno više od šezdeset posto predmeta, odnosno njih 1583. No, pri tome valja reći kako su samo 137 pozitivno riješena, dok su svi ostali odbačeni.

U tome trenutku bilo je 1057 predmeta koji su bili u fazi rješavanja, s malom vjerojatnošću da će se postotak tih rješenja bitno povećati u predstojećem razdoblju. Na tome sastanku razmotreni su i problemi u korespondenciji između HZMO-a i Federalnog ministarstva branitelja i dogovoreno je da se ubuduće taj odnos drukčije odvija. Naime, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje neće ubuduće dostavljati upite i zahtjeve glede klauzule pravomoćnosti i izvršene revizije rješenja, kao ni po pitanju medicinske dokumentacije podnositelja zahtjeva. Naime, ovaj Zavod, po osobnoj prijavi i upućivanju zahtjeva, prije svega, zahtijevat će od podnositelja zahtjeva dostavu valjane dokumentacije kojom dokazuje svoja statusna pitanja. .

Eventualni upiti Federalnom ministarstvu branitelja bit će upućivani, precizirano je dogovorom, samo u slučajevima nejasnoća ili eventualne sumnje u vjerodostojnost dostavljene dokumentacije. Uz to, očekuje se da će Federalno ministarstvo branitelja dostavljati tiskanicu HZMO-u bez obzira je li za dotičnog podnositelja proveden postupak revizije u Federaciji BiH, što je do sada stvaralo brojne poteškoće.

Također, u slučaju nejasnih ili spornih upita od područnih ureda Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Federalno ministarstvo branitelja tražit će uputu ili objašnjenje od središnjeg ureda HZMO-a.

U daljnjem tijeku sastanka, raspravom u kojoj su sudjelovali svi nazočni, utvrđen je problem malog broja pripadnika HVO-a koji su dobili pozitivan nalaz od Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Zbog toga su predstavnici Izaslanstva Odjela za branitelje HVO-a i Domovinski rat HNS-a BiH istaknuli da nikako ne mogu biti zadovoljni brojem umirovljenih pripadnika HVO-a u Hrvatskoj. Ocijenili su kako je potrebno učiniti dodatne napore kako bi primjena zakona na pripadnike HVO-a bila povoljnija. Kao vrlo važna razmatrana je i problematika ili, bolje rečeno, nemogućnost liječenja pripadnika HVO-a u RH. Naime, uvjet za to jest da imaju prijavljenu adresu, odnosno prebivalište u Hrvatskoj, što, međutim, može djelovati pogubno. To bi značilo njihov odlazak iz BiH i dodatno smanjenje broja Hrvata u BiH.

Po mišljenju iz HNS-a BiH, potrebno je pronaći rješenje kojim se neće ljude tjerati da biraju između vlastitog zdravlja i prebivališta u Bosni i Hercegovini. Iako je najavljen novi susret predstavnika braniteljskih udruga i HNS-a BiH s dužnosnicima iz RH zbog koronavirusa i izbora, taj je sastanak prolongiran, ali ne i veličina problema, piše Večernji list.

(Vijesti.ba)