Home Vijesti Regija Gostiju nigdje, a na papiru Hrvatska ima 55 % lanjskog prometa. Covid-19...

Gostiju nigdje, a na papiru Hrvatska ima 55 % lanjskog prometa. Covid-19 razotkrio pravo stanje turizma

Foto: Ilustracija

Da nam je neko polovinom maja kazao kako će Hrvatska na sredini jula imati gotovo polovinu lanjskog turističkog prometa, rekli bi mu jednostavno da je lud.

Piše: Raport.ba

Ali, brojke iz eVisitora pokazuju kako je u prvih 16 dana juča Hrvatska ugostila nešto malo više od milion gostiju čime je dosegnula 46 posto lanjskih brojki u isto vrijeme, dok je sa 7,8 miliona noćenja stigla do 55 posto lanjskog julskog turističkog prometa, piše Slobodna Dalmacija.

Iako će mnogi na obali kazati kako se ne bi zakleli, gledajući ljude oko sebe, u tačnost podatka o polovini lanjskog julskog turističkog mravinjaka u kojemu se nije moglo ni kretati ni voziti ni disati od gostiju, brojke su tu i sigurno ne lažu. Svako ko je prijavio gosta u nacionalni sistem prijavljivanja eVisitor, svakako ga nije izmislio jer za njega temeljem te prijave mora platiti turističku taksu.

O čemu se onda radi? Gosti su nesporno tu, jer ih je u Hrvatskoj 16. jula noćilo i bilo prijavljeno 537.514, što je vrlo impresivna brojka za post-korona sezonu od koje gotovo da su svi bili digli ruke.

Profesionalci u turizmu kažu da nesklad između nemogućih gužvi lanjskog jula i ovogodišnjeg „prozračnog“ turizma u istom mjesecu, zapravo leži u činjenici da je ove godine zapravo doslovno svaki gost u Hrvatskoj prijavljen.

Za razliku od ranijih godina kada se špekuliralo i sa 30 posto neprijavljenih „prijatelja i rodbine“ u vikendicama, apartmanima i stanovima koji su se iznajmljivali “na crno”, ove godine u pandemijskim uvjetima sigurnosti svi oni koji stižu na ulasku u Hrvatsku moraju vrlo detaljno ispuniti obrazac u kojemu pišu kod koga idu, gdje, na koju adresu, koliko ostaju. A kako se radi o MUP-ovom programu, niko se s policijom ne želi šaliti.

„Mislim da ova godina pokazuje najbolje koliko je prijašnjih godina bilo neprijavljenih gostiju. Ako je ovo sada što imamo na Jadranu polovina lanjskih brojki, onda lani svaki treći gost nije bio prijavljen! Ove godine toga nema. Svi su prijavljeni, do zadnjega.

Nastavak članka pročitejte klikom ovdje – CIJELI ČLANAKraport.ba