Home Vijesti BiH Fikret Hodžić prvi put pred TV kamerama o aferi respiratori: Halalim svima...

Fikret Hodžić prvi put pred TV kamerama o aferi respiratori: Halalim svima koji su plasirali informacije o meni!

Fikret Hodžić, večeras je odlučio da progovorio o aferi “Respiratori” u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića.

Objasnio je svoje viđenje cjelokupne situacije. Senad ga je, između ostalog, pitao ako je toliko samouvjeren zašto nije ranije izašao u javnost i sve objasnio. Dodao je da je fenomen da nije osumnjičen, iako istraživački novinari, analitičari i politika svaki dan bacaju po jednu informaciju o njemu:

“To neka ide njima na čast. U svakom zlu ima nekog dobra. Kroz slučaj Fikreta Hodžića mogli smo da vidimo kako funkcionišemo i kakav smo narod. Halalim svima, svako će odgovorati za ono što je uradio. Spreman sam da snosim svaku odgovornost, ako ima ikakve odgovornosti. Među prvima sam rekao da ako sam počinio neki zločin, nemam problem da idem u zatvor. Ja 18 dana ne mogu da vidim svoje dijete, znate zašto? Jer mogu doći da me hapse. S druge strane, znam da će doći vrijeme kad će istina izaći na vidjelo”.

Advokat Kolić: Afera respiratori izrežirana! Pehar naručio respiratore! Fikret htio ispasti faca!

Imam i 13% dionica u fabrici municije i oružja u Goraždu! Godišnji promet fabrike je oko ‪20.000.000‬ KM! Oni koji misle da će me ovim biznisom ucijeniti da se povučem iz predmeta Solak, onda oni mene ne poznaju! Firma Patrio iz Visokog nije moja, to je budalaština i laž. Vlasnik je Sulejman Abazović, poznajem ga, bio je službenik u OS BiH! Senad: Sjedišta i firme Patrio i Vaše firme KM Trade su u Visokom, jeste li na istoj adresi ili ste komšije?

Ne, nismo! Apsolutna je laž da je Solak dao posao firmi Patrio ili bilo kome drugom pod mojim utjecajem, sve lažu! Salčin je na sjednici Vlade FBiH rekao jedno, a poslao je e-mail sa uputama ustanovama u kojem je pisalo drugo, rekao je da se oprema može kupovati mimo Zakona o javnim nabavkama. Evo e-maila, ekskluzivno objavljujem ovaj dokaz, Salčin se nije ograđivao! Ugovor o kupovini respiratora zaključen je 3. 4. kada je pandemija Koronavirusa bila na vrhuncu, kada je bilo najkritičnije i narudžba je bila nužna i opravdana! Tražio sam od Suda i Tužilaštva da pretresu, provjere i pretraže knjige 2 federalne institucije, nisu to uradili, a mene zanima samo interes mog klijenta!

Neću dozvoliti da se vodi selektivna istraga, sve ću uraditi da se vodi prava istraga! Zavod za javno zdravstvo FBiH, Davor Pehar je naredio kupovinu respiratora, imam njihovu narudžbenicu!

Senad: Pehar kaže da nema veze s tim? Dovedite mi ga u studio, pa ću mu ja reći da li ima ili nema veze, evo ekskluzivno objavljujem narudžbenicu koju je on potpisao 25. 3!

Pehar je Solaku poslao narudžbenicu i naredio mu da kupi 300 respiratora jedne vrste i 250 respiratora druge vrste! Vrijednost ukupne opreme koju je tražio Zavod je 150 miliona KM ili eura, sad nisam siguran! Senad: Ali nema pečata na ovom dokumentu i zašto je napisan na engleskom? I ne treba pečat, e-mail je pečat, dosta!

Ne znam zašto je dokument na engleskom, pitajte Davora! Ovo je bila naredba Solaku, on ju je morao ispoštovati! Peharu je ovo zakonska naredba, a pitanje za njih je zašto su tražili svu ovu opremu? Fikret Hodžić je hrabar momak, odvažio se, ušao u biznis, a u tom momentu niko nije nudio 100 respiratora na tržištu BiH, ušao je u rizik, a mišljenje dr. Suljevića o respiratorima nije tačno! Fikret mi je rekao da je želio biti faca jer je jedini nabavio respiratore!

Prostom matematikom, Fikret bi maksimalno zaradio 3 posto od ukpne cijene respiratora, negdje oko ‪350.000‬ KM! Dr. Suljević je vještačio respiratore, znam ja! Ništa dr. Suljeviću ne vjerujem, nije osoba od povjerenja, 9. maja kod Vas u studiju je rekao da ne vještači respiratore, a imam ugovor da je već 6. bio angažovan sa svojim, mislim sinom na vještačenju respiratora! On se bavi politikom, a ne naukom, slagao je u Vašem studiju da ne vještači respiratore, a ja imam dokaz od certifikacijske kuće koja tvrdi da su ovi respiratori za hitnu pomoć i za intenzivnu njegu! Ko je upalio i isporbao rad respiratora? Nije niko, imam dokaze kako su obezbijedili mišljenje da respiratori nisu upotrebljivi! Sve su to uradili da bi izvršili pritisak na Sud da se odbije moja žalba na radnje pretresa, odgovorno tvrdim!

Očekujem profesora Suljevića u sudnici i molim Boga da mu podari zdravlje da se vidimo u sudnici! On nije smio pričati populističke priče! Nikad u životu nisam upoznao Sebiju, za nabavku respiratora je u pravu! Srebrena malina je direktno Vladi FBiH poslala ponudu različitih vrsta respiratora: cijena neinvazivnog je bila 32.000 KM, a invazivnog respiratora skoro 87.000 KM sa PDV-om! Kabinet premijera, po nalogu premijera Novalića je Zavodu poslao ponudu o respiratorima, odgovornost i odluka je bila u rukama Davora Pehara! Fikretova ponuda sa cijelom tehničkom specifikacijom je došla Peharu na sto, vidio ju je! Zašto nije rekao ovo nama ne treba, nećemo kineske respiratore?

Senad: Ko je Srebrenoj malini rekao kakvi respiratori trebaju?

Ne znam, nisam ja njihov advokat! Znam samo da je ponuda Srebrene maline bila najpovoljnija sa najbržom dostavom! Između FUCZ-a i Srebrene maline postoji samo jedan ugovor, laž je da postoje dva ugovora!

Senad: Pa potpisan je ugovor za jednu vrstu respiratora, a u BiH su došli drugi?

Solak nije uradio ništa neubičajeno, u pravnom prometu se mogu mijenjati elementi ugovora. Ne postoji tehnička razlika između prvih respiratora iz ugovora i između onih koji su dobavljeni u BiH, isti su! Ovdje, prema dokazima koje sam ja vidio kriminalne uloge ima nula, ništa! Solaka prave kriminalcem i prije suđenja! Novac je uplaćen na račun firme u Šangaju, neće se vraćati u BiH, lako je ući u trag novcu!

Senad: Je li istina da je Solak 20 dana izbjegavao da potpiše ovaj ugovor za respiratore?

Ma kako će izbjegavati, to je nemoguće, Solak je ugovor postpisao 4 dana nakon dolaska ponude. On nije imao izbora, imao je narudžbenicu od Zavoda, Davora Pehara! Je li vi vjerujte meni, Davoru ili dokazima koje sam Vam pokazao! Bojim se da je priča o respiratorima mnogo prije režirana, isplanirana i da je svjesno tempirana sad da se zabavljamo respiratorima da bi se ljudi politički lomili! Sve mi je sumnjivo! Zašto Tužilaštvo nije dozvolilo da Sono Medical vještači respiratore! Priču su režirali oni koji su servirali priču da je ovo kriminal, da ima obilježja organiziranog kriminala, i to je rekao Čović, a Davor Pehar je kazao da sa ovim nema nikakve veze!

Više platim poreza nego osam drugih advokata. Moj biznis KM-Trade je za zadnjih 10 godina donio dobit od 15 miliona maraka! Jako malo para imam, s obzirom koliko radim, ali imam puno dobrih prijatelja! S ovim danom, završavam svoje javno obraćanje, ostale argumente iznijet ću u sudnici!
Jelka Milićević potpisala određene odluke vezane za transfer novca. Ovim aferama se skreće tema s društvenih problema, kako bi političari zaradili poene za izbore i da bi se rušila Vlada.
Krši se pravo na pravično suđenje mom klijentu. Hiljade izvještaja ima da je Tužilaštvo zavisno od politike, pa koji će sad tužilac sad reći da neće dići optužnicu?

Mi naprijed možemo samo ako budemo imali jake investicije, najmanje 5-6 milijardi, možemo izaći iz Korone. Dajte mi dokaze pa ću reći kradu li. Gdje je kriminal u „respiratorima“? Ako su nam respiratori ključna tema u BiH, naravno da je politička tema. Šta imaju političari pričati o tome? Žele biti i zakonodavci, sudije, tužioci. Neću ih tužiti, nemam vremena da se bavim njima. Tužilaštvo neće odugovlačiti, jednostavan je predmet.
Sastao sam se sa Fikretom Hodžićem po prvi put i upoznao sam i gospodina Hasana Ganibegovića, moja je dužnost i obaveza da poduzimam radnje i da zaštitim svog klijenta, ja sam vršio istragu! Tužilaštvo nije smjelo na saslušanje pozvati Hasana Ganibegovića, on je trebao biti moj svjedok da je započelo suđenje! Ali odlično je što su mi ga oteli, za dobrog advokata je ovo bolja stvar, lakše ću ga propitati u unakrsnom ispitivanju! Slikao me jedan mladi opozicioni zastupnik! Senad: Ko je taj, koja stranka, sa kojeg nivoa je? Da nije Igor Stojanović? Jeste, mislim da je on slikao, halalim mu! Ganibegović nije bio ni zbog mene ni zbog Novalića, bio je zbog mog poziva da sravnim dokumentaciju i provjerim materijalne dokaze s Fikretom. Nebitno je ko je koga zvao. Imao sam pravo sastati se s njima. Zaboravio sam ključeve od kancelarije, zato smo stajali ispred i slikali su.

Nikad nisam dozvolio da žrtvujem klijenta, da mi prepišu balkan neću to uraditi. Ovdje nema Novalića, Jelke ni bilo kojeg ministra u kriminalu. S advokaticom Fikreta Hodžića sam se dogovorio da će naši klijenti iznijeti aktivnu odbranu kad budu pozvani na saslušanje, nemaju šta kriti, sve je na njihovoj strani.

Politika je napravila aferu. Katastrofa je što New York Times piše o tome. To je ogromna opasnost. Koji tužitelj će reći da nema krivičnog djela? Ako se podigne optužnica, trajat će dvije godine. Nikad nisam branio Novalića, imam tužbi protiv Vlade i ministarstva koliko hoćete. Ganibegović i Kalajdžić dvije desne ruke Novalića.

Fikret je žrtva procesa koji se vode u BiH. Nije bilo osnova za hapšenje, mogu ga samo izmisliti.

Ni Fikret nije mogao dobiti bankarsku garanciju. Solaka natjeralo stanje nesreće da potpiše. Pehar je trebao reći da li su te specifikacije dobre.

Imam biznis, ozbiljan, dioničar sam u Km Tradeu! U 23 miliona maraka KM Trade nije ništa dobio, osim 6.000 KM za naočale koje smo isporučili FUCZ-u.

Pravosuđe napravilo dvije kardinalne greške; kada su dozvolili da politika vršlja po dokazima o istrazi. Tužilaštvo mora tražiti od suda da to zabrani. Parlament se igra suda, gledaju previše filmove. Politički lideri nisu u pravu.

Zavod za javno zdravstvo utvrdili broj potrebnih respiratora, tehničke specifikacije. Imali su narudžbenicu, ponudu, tehničku specifikaciju.
VIDEO: Začuđujuće snimke radnika koji su svoj posao obavljali prebrzo
Radnici koji svoj posao uspješno obavljaju velikom brzinom san su svakog šefa. Njihov rad ponekad izgleda nestvarno jer ljudi ne shvaćaju kako netko može raditi brže od robota, kao npr. konobar iz videa, koji je boce otvarao nenormalnom brzinom.

No nije on jedini primjer koji će vas začuditi. Pogledajte zbog čega su ostali radnici također postali viralni hit na internetu.VIDEO: Ovo su 15 misterioznih susreta snimljenih auto kamerama

Današnji svijet je nemoguće zamisliti bez fotoaparata i kamera. Internet bi u tom slučaju vjerojatno bio poluprazan, a mi ne bismo mogli vidjeti zanimljive snimke koje ljudi podijele s ostatkom svijeta.

Ovaj put ćemo se fokusirati na snimke koja su snimili vozači.

Njihove kamere snimile su susrete koji su bili sve samo ne normalni…Ako ste mislili da ste na putu vidjeli sve, pogledajte ovo..

Postoji mnogo stvari s kojima možete da se suočite na autoputu – zastoj, nevrijeme, loši vozači… Ipak, slijetanje aviona definitivno je nešto što niko ne očekuje.

Vozači koji su se u srijedu zatekli na autoputu na Long Ajlendu u Njujorku, bili su zapanjeni kada su shvatili da mali avion izvodi prinudno slijetanje direktno ispred njihovih automobila.

Nakon uspješnog slijetanja na put, avion se povukao u stranu kako ne bi dalje ometao saobraćaj.20 zanimljivih slika koje pokazuju skrivenu stranu svakodnevnih predmeta
Jeste li uopće svjesni koliko zanimljivih stvari ne vidimo jer su skrivene od naših očiju? Ponekad trebamo pogledati i unutrašnjost stvari kako bismo otkrili zanimljive detalje…

CvijećeHarmonikaUnutarnji dio gitareKugle za kuglanjeKutija s maramicamaKovanicaLoptice za golfStol iz IkeeStol za biljarZračni madracBankovna karticaBočica s pjenom za brijanjeKaktusPožarni alarmBankomatOsinjakŠkoljka s biserimaVrata bankovnog trezoraAutomat s pićem (onaj iz fast food restorana)Kora cimeta(lajk.hr)