Home Vijesti Regija Evropski zastupnici: Lideri u Srbiji ugrožavaju demokratiju

Evropski zastupnici: Lideri u Srbiji ugrožavaju demokratiju

Deset poslanika u Evropskom parlamentu iz redova Socijalista i demokrata (S&D), druge najveće političke grupe, uputilo je pismo komesaru za proširenje Oliveru Varhelyiju, u kojem ukazuju na kritičnu političku situaciju sa kojom se Srbija trenutno suočava, prenose Vijesti.ba.

“Srpski lideri i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju, koju snažno promovišu Evropska unija i njene države članice. Iskoristivši situaciju sa koronavirusom, trenutna skupštinska većina odložila je parlamentarne izbore, prvobitno planirane za 26. april 2020, za 21. jun, dok se zemlja još uvijek oporavlja od pandemije COVID-19, a da se prvo nije konsultovala sa opozicijom oko novog datuma. Nijedan posmatrač iz Evropskog parlamenta ne može da nadgleda izbore, a OEBS / ODIHR šalje samo ograničenu misiju. Stoga je vrlo teško zamisliti vjerodostojan politički glas na dan izbora i oko njega, jer će ocjena ODIHR-a biti objavljena nekoliko mjeseci kasnije”, stoji u pismu koje je objavio European Western Balkans.

Pismo Varhelyiju potpisali su, između ostalih, potpredsjednica Evropskog parlamenta Klara Dobrev, predsjedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i četiri poslanika iz vladajuće italijanske Demokratske partije.

U pitanju je drugo pismo Varhelyiju u dvije nedjelje u kojem poslanici Evropskog parlamenta izražavaju ozbiljnu zabrinutost stanjem u Srbiji. Prethodno su poslali evropski poslanici iz liberalne grupe “Obnovimo Evropu”.

Njihove kolege iz grupe Socijalista i demokrata napisale su da je međupartijski dijalog koji su vodili poslanici Evropskog parlamenta, održan u Narodnoj skupštini Srbije, bio je dobar korak ka ravnopravnijoj predizbornoj situaciji.

“Međutim, informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa”, naglasili su evropski poslanici.

Oni su podsjetili da će glavni dio relevantne opozicije bojkotovati izbore, iako se to, kako su napisali, moglo spriječiti pravičnim sporazumom sa Vladom.

“Situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija od strane vladajućih političkih stranaka i nepristupačnosti opozicije ili neuravnoteženost izvještavanja u medijima”, dodali su.

Evropski poslanici su naglasili da je Freedom House Srbiju nedavno klasifikovao kao „hibridni režim“, a, kako ocjenjuju, održavanje izbora u takvom okruženju samo bi ojačalo nepravedan i nedemokratski sistem.

“Ne možemo da zanemarmo stratešku i geopolitičku ulogu Srbije, presudnu za stabilnost cijelog regiona Zapadnog Balkana, uzimajući u obzir da je EU jedan od njenih najvećih trgovinskih partnera. Moramo da djelujemo na liniji fronta da bismo obnovili funkcionalni demokratski sistem u Srbiji”, napisali su oni.

Poslanici su iznijeli zahtjev za pravednijim izbornim postupkom i detaljnijom kontrolom, kako bi se spriječili korupcija i falsifikovani rezultati.

Konačno, naglasili su i da je od presudne važnosti da se za Evropsku komisiju ne smatra da je aktivna tokom izborne kampanje, a time i da pruža podršku bilo kojoj političkoj stranke.

“Kao takav, predlažemo da u predizbornom periodu nema više javnih ceremonija potpisivanja grantova, kredita ili otvaranja novih projekata sa članovima Vlade Srbije”, zaključili su evropski poslanici.

(Vijesti.ba)