Home Vijesti Enes se probudio iz kome nakon 10 dana, cijela bolnica došla na...

Enes se probudio iz kome nakon 10 dana, cijela bolnica došla na ispraćaj

Vratio se s majčine dženaze u Bosnu i nakon nekoliko sitnih simptoma pogledao je prema svojoj ženi i znao da nešto nije u redu

Enes Dedić (53) jedan je od prvih bolesnika s koronavirusom na svijetu koji je preživio nakon što je doživio kliničku smrt na respiratoru, piše azfamily.com.

Sada se medicinski centri širom SAD-a pitaju kako je to moguće.

“Voljela bih da vas zagrlim. Bez vas moj muž ne bi danas bio živ. Puno vam hvala, puno mi znači”, rekla je Enesova supruga Olivera ljekarima, nakon što je 45 dana čekala da ponovo vidi svog supruga.

Enes Dedić, nekada stanovnik Sarajeva, vratio se s majčine dženaze u Bosni i nakon nekoliko sitnih simptoma pogledao je prema svojoj ženi i znao da nešto nije u redu.

“15. marta probudio me je i rekao mi da ne može disati. Da ga vodim u hitnu”, rekla je Olivera. Testiran je i bio je pozitivan na COVID-19, a nakon što je dva dana bio na ventilatoru, stvari nisu izgledale dobro.

“Na svaki sam sam telefonski poziv iz bolnice drhtala”, rekla je Olivera. Zdravlje njenog supruga u bolnici je tako brzo postajalo sve lošije da su ga prebacili u medicinski centar John C. Lincoln u Phoenixu. Tada su pokušali nešto potpuno drugačije da ga spase.

“ECMO je poprilično rijetka usluga koju nudimo”, rekao je dr. Robert Riley.

“Kad ne preostaje ništa drugo kako bismo spasili pacijenta, idemo na tu opciju.”

ECMO mašina uklanja krv iz pacijentovog tijela, ubacuje u nju kisik, a zatim je vraća u tijelo kako bi pomogao plućima i srcu. Enes je bio deset dana u komi na ECMO mašini.

“11. dana se probudio.”, rekao je dr. Anselmo Garcia.

“Prvi put kad sam se suočila s njim, kada se probudio, bilo je … bilo je ludo! Bilo mi je zaista teško, stvarno teško”, rekla je sa suzama u očima.

Ne samo da je Enes bio prvi preživjeli COVID-19 s ECMO tretmana u Arizoni, već je i jedan od prvih na svijetu. Od ponedjeljka diše samostalno i službeno je negativan na koronavirus.

Na ispraćaju Enesa kući, pojavila se cijela bolnica, pogledajte kako je to izgledalo…

Bihać: Taksista izliječen od korone virusa nakon 44 dana izašao iz bolnice

Taksista iz Bihaća, koji je bio jedna od prve dvije zaražene osobe koronom virusom na području Unsko-sanskog kantona (USK) danas je napustio Infektološki odjel Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać.

Nakon što je 44 dana proveo u bolnici na liječenju, danas je, uz aplauze, pušten i ispraćen svojoj kući.

Početkom aprila ovaj pacijent je dva puta bio retestiran i uzorci su bili negativni na koronu virus, nakon toga je prebačen na odjel kao zdrav pacijent, objavio je tada portal USN.ba, a danas je u popodnevnim satima i napustio bolnicu.

Ovaj 26-godišnji mladić je bio i prva hospitalizirana osoba na području USK.

U nastavku pogledajte video izlaska iz bolnice!(Biscani.net)