Home Vijesti Regija DOK JE MUJO MIRNO SPAVAO, MEDVJED DOŠAO I NAPRAVIO MU KATASTROFU U...

DOK JE MUJO MIRNO SPAVAO, MEDVJED DOŠAO I NAPRAVIO MU KATASTROFU U VOĆNJAKU

Incident se dogodio u noćnim satima kada je medvjed ušao u voćnjak koji je bio pun zrelih šljiva. Uprkos tome što se bašta, sa oko 200 stabala nalazila na svega stotinjak metara od porodične kuće Karahodžića u kojoj je Mujo mirno spavao sa svojom porodicom, predaotor ili više njih su se sladili i ovogodišnji rod obrali. Mujo kaže da nije čuo buku, a kada se probudio zatekao je polomljene i razbacane šljive koje je zvijer ostavila za sobom.

Voćnjak je pretrpio značajne gubitke, stabla su polomlljena, ovo je katastrofa za nas. Godinama smo ulagali trud i radili na održavanju ovog voćnjaka, a sada je gotovo uništen. Prošle godine na ovoj bašti ubrali smo preko 2,5 tona šljiva – rekao je za RINU Mujo.

Medvjedi su zaštićena vrsta u Srbiji, i stvaranje ravnoteže između zaštite divljih životinja i interesa lokalnih stanovnika predstavlja izazov za zajednicu. Mujo navodi da je štetu prijavio nadležnima u lokalnoj samoupravi, te da očekuje pomoć od njih.

Ovaj incident podsjeća na potrebu za daljim istraživanjima i razvojem mjera zaštite kako bi se spriječili sukobi između divljih životinja i ljudi. U međuvremenu, Muji ostaje da se suoči s teškim posljedicama i nadi u brz oporavak svog voćnjaka.

Inače, ovogodišnji rod voća u prijepoljskom kraju prilično je loš zbog nepovoljnih uslova koji su vladali tokom proljeća u vrijeme cvjetanja, pa su rijetke bašte i voćnjaci u kojima je bilo roda.

(Kurir)

The post DOK JE MUJO MIRNO SPAVAO, MEDVJED DOŠAO I NAPRAVIO MU KATASTROFU U VOĆNJAKU first appeared on Hayat.ba.

(Izvor: Hayat.ba)