Home Vijesti BiH DODIK NASTAVIO SA SULUDIM IZJAVAMA: NE MOGU NAS ZAUSTAVITI NI EVROPSKA KOMISIJA,...

DODIK NASTAVIO SA SULUDIM IZJAVAMA: NE MOGU NAS ZAUSTAVITI NI EVROPSKA KOMISIJA, NI EVROPSKE DRŽAVE

– Onaj ko je izbjegao sastanak to govori o njima, ne o nama. Svima koji su bili na sastanku obratili su se predstavnici RS-a. Oni kažu da je njima cilj ustavni poredak. I nama je cilj. RS će poduzeti mjeru, zakazat ćemo sjednicu NSRS o reformi vojske, reformi VSTV-a i UIO BIH – rekao je Dodik.

Ponovio je da će donijeti odluku o nesprovođenju nametnutih odluka

– Nemamo pravo da budemo naivni i vjerujemo podvalama od međunarodnih faktora. Sve sto su radili bilo je neopravdano, pravno nasilje i svako drugo nasilje. Nikada nismo bili naivni, nikada nismo pristali da uđemo u promjene Ustava. Ne mogu nas zaustaviti ni Evropska komisija ni evropske države. Sve što je činila međunarodna zajednica bilo je protiv RS-a – rekao je Dodik.

Naveo je da su spremni da podrže samo ona rješenja koja su dobra i za Izborni zakon, za Hrvate.

Evropska komisija neće donijeti nikakve sankcije, sigurno neće. Smatram da RS ima pravo na svoju ustavnu poziciju, ali nas ne može niko natjerati da prihvatimo Inzkove zakone. Njemačka nam šalje projekat koji nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti. Muslimanske politike eliminišu pravo dva naroda. Srbi i Hrvati to ne žele. Nema potrebe da Srbi, Hrvati i muslimani da ratuju. Hoćemo samostalnu RS u okviru BiH. Da možemo samostalno da odlučujemo – kazao je Dodik.

Dodao je da ako ne učine ono kako su planirali, RS će nestati.

Bilo je onih koji kažu da smo isfrustrirani. Ne, mi smo samo odlučni. Neće biti rata, ovaj narod ne treba da se sekira. Danas sam rekao da ako EU donese odluku o sankcijama RS, neka zapišu da je to datum samostalne Republike Srpske. Za nekoliko dana zabranit ćemo rad ustavnim sudijama. Ako se ne maknu, maknut ćemo ih mi našim raspoloživim sredstvima – naveo je Dodik.

Dodao je i da je u ovom trenutku, navodno, 80 posto pripadnika Oružanih snaga BiH spremno da napusti OSBIH i uključi se u vojsku RS.

(Amina Bešo)

(Izvor: Hayat.ba)