Home Vijesti BiH Dodik i Vučić u Beogradu razgovarali o BiH i Kosovu

Dodik i Vučić u Beogradu razgovarali o BiH i Kosovu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica RS-a Željka Cvijanović i premijer RS-a Radovan Višković sastali su se jutros u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Čestititam rukovodstvu RS-a što su uspjeli da sačuvaju ekonomsku stabilnost. Kako uspijevaju, kapa im dole, ali to je veoma važno za sve nas – rekao je nakon sastanka Vučić na konferenciji za novinare.

Naveo je da su odnosi na jednom visokom i veoma odgovornom nivou.

– Pomagali smo i pomagaćemo RS-u, mislim da je to bilo najviše u savremenim odnosima RS-a i Srbije – poručio je Vučić.

Istakao je da su RS i Srbija sačuvale ekonomsku stabilnost.

– Imali smo sveobuhvatne konsultacije sa rukovodstvom RS-a. Imamo odličnu saradnju. Na autoputu Kuzmin – Rača dobijene su prve građevinske dozvole i očekujemo početak radova. Poslije autoputa Čačak – Požarevac 2021. godine, idu tri kraka, kada se završi, a jedan je prema Višegradu, čime ćemo BiH drastično približiti Srbiji – naglasio je predsjednik Srbije.

RS uz pomoć Srbije i predsjednika Vučića danas izgleda bolje i stabilnije – poručio je Dodik.

– Došli smo da sa Vučićem razgovaramo upravo o ovim temama i da se zahvalim, kao i da rehabilitujemo sve naše infrastrukturne projekte. Imamo u svakoj opštini RS-a jedan projekat koji finasira Srbija, i ponosni smo na tu saradnju – naglasio je Dodik.

Zahvalio je Srbiji za pomoć u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Zahvalni smo predsjedniku Vučiću za najintenzivniju podršku Srbije od samog postojanja Republike Srpske – kaže Dodik.

Poručuje da RS u punom kapacitetu stoji na strani Srbije kada je u pitanju rješavanje statusa Kosova.

– Srbija ima podršku Republike Srpske u rješavanju problema Kosmeta. Ono je bilo gotovo izgubljeno, ali vidite da se situacija mijenja. Pozicija Srbije je danas daleko bolja, nego prije 10 godina. I mi imamo velike probleme u BiH, smatramo da se mnoge stvari trebaju vratiti na početak, a sve to govorim u kontekstu zloupotrebe visokih predstavnika i međunarodnog faktora – dodao je Dodik.

(Vijesti.ba)