Ako patite od dugotrajnih bolesti jetre, kao što su ciroza, hronična upala ili hepatitis, morate se pridržavati posebno propisane dijete kako biste organizmu pružili dovoljno hranjivih tvari. Kod ovih bolesti potrebno je da izbjegavate jako začinjavanje hrane, a salate začinite maslinovim uljem i s malo soka od limuna. Istraživanje čileanskih naučnika iz 2018. godine je pokazalo da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima izrazito blagotvorno djelovanje na oštećenu jetru.

Upravo zbog nezasićenih masnih kiselina i fenolnih spojeva koje sadrži, ekstra djevičansko maslinovo ulje može djelovati protuupalno te spriječiti oksidativni stres i oštećenja mitohondrija u stanicama jetre. U nastavku vam donosimo trodnevni plan ishrane kako bi vašu jetru održali zdravom.

1.dan:

prije doručka – kafa od cikorije i posni sir s hljebom,

doručak – kompot od jabuke,

ručak – juha od junetine, kuhana junetina, riža s bešamel umakom,

večera – varivo od mrkve i krompira s hljebom.

  1. dan:

prije doručka – čaj od kamilice s medom, hljeb,

doručak – keksi bez putera,

ručak – juha od piletine, kuhana piletina s pire krumpirom i svježa mrkva,

večera – mljevena junetina s tjesteninom, kuhana cvjetača.

  1. dan

prije doručka – pura s mlijekom, hljeb,

doručak – puding od vanilije,

ručak – varivo od piletine i raznog povrća, hljeb,

večera – rižoto od piletine i salata od cvekle

Izvor vijesti: Redakcija / azra.ba