Home Vijesti Delegacija američkog Kongresa stigla na Tajvan, očekuje se nova reakcija Kine

Delegacija američkog Kongresa stigla na Tajvan, očekuje se nova reakcija Kine

Delegacija američkog Kongresa predvođena demokratskim senatorom Massachusettsa Edom Markeyem stigla je u Taipei u nenajavljenu dvodnevnu posjetu, saopćila je glasnogovornica tajvanskog Ministarstva vanjskih poslova Joanne Ou.

Ovo je druga delegacija američkog Kongresa koja je posjetila Tajvan ovog mjeseca. Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izazvala je bijes Kine kada je postala prva osoba na toj funkciji koja je posjetila Tajvan u posljednjih 25 godina, u vrijeme kada su odnosi Washingtona i Pekinga posebno napeti.

Nova peteročlana delegacija posjećuje Tajvan u nastojanju da “ponovno potvrdi podršku Sjedinjenih Američkih Država Tajvanu” i “potakne stabilnost i mir širom Tajvanskog moreuza”, rekao je glasnogovornik senatora u izjavi.

Delegaciju čine jop demokratski zastupnici John Garamendi, Alan Lowenthal i Don Beyer, te republikanska zastupnica Aumua Amata Coleman Radewagen, dodaje se u saopćenju.

Grupa koju predvodi Markey sastat će se s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen i ministrom vanjskih poslova Josephom Wuom tokom posjete, a također će razgovarati s Odborom za vanjske poslove i nacionalnu odbranu tajvanskog parlamenta o pitanjima sigurnosti i trgovine.

Ministarstvo vanjskih poslova dodalo je da iskreno pozdravlja delegaciju i zahvaljuje im što su pokazali snažnu podršku SAD-a Tajvanu uprkos eskalaciji napetosti s Pekingom.

(Izvor: Oslobodjenje.ba)