Home Vijesti BiH ČUDA SU MOGUĆA: KOMPANIJA ‘EKO-BOSANKA’ JE PROŠLE GODINE IZVEZLA U EU REKORDNE...

ČUDA SU MOGUĆA: KOMPANIJA ‘EKO-BOSANKA’ JE PROŠLE GODINE IZVEZLA U EU REKORDNE 42 TONE OVE ČUDESNE VOĆKE

Od momenta kada pripremite zemlju i posadite sadnice, potrebno je sedam godina da lješnjak počne davati plod. Do tog trenutka imate samo troškove”, rekao je Matić.

Navodi da je “Eko-Bosanka” veliki poljoprivredni proizvođač. Osnovana 2007. godine, kompanija sada uzgaja žitarice na 1.600 hektara. Od 2012. počela je saditi i lješnike, a od tada je plantaža narasla na 200 hektara. U 2020. godini prvih zasađenih 35 hektara počelo je davati plod, 1,2 tone po hektaru. Sa 42 tone proizvoda sada su i zvanično u poslu s lješnicima.

  • Eko-Bosanka” je počela uzgajati lješnike kako bi diverzifikovala proizvodnju. Osim plantaže, ima i matičnjak, gdje godišnje proizvede 60.000 sadnica lješnika, a pruža i usluge poput pripreme zemljišta, sadnje, ali i održavanja plantaža drugih uzgajivača.
  • Još je desetak ljudi s ovog područja odlučilo uložiti u proizvodnju lješnjaka. Imaju dodatnih 80 hektara koji su u različitim fazama razvoja, a mi, u biti, za njih upravljamo tim plantažama”, objašnjava Matić.

Navodi da je EU jedan od najvećih svjetskih uvoznika jestivih orašastih plodova, 40 posto globalnog uvoza, te da će sa sestrinskom firmom u Hrvatskoj “Eko-Bosanka” sve svoje lješnike izvoziti u EU.

Matić planira proširiti plantažu na 500 hektara kako bi ostvario godišnju proizvodnju od 1.500 tona lješnika, saopćila je Farma.ba.

(Izvor: Hayat.ba)