Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje u radu “Doha Foruma 2019”, koji se danas održava u glavnom gradu Katara.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje u radu “Doha Foruma 2019”, koji se danas održava u glavnom gradu Katara.

Forum, na kojem učestvuje više od 3.000 zvanica, među kojima i deset predsjednika i premijera te brojni svjetski ministri, jutros je svečano otvorio katarski emir.

Ministar Crnadak učestvovao je na specijalnom panelu posvećenom budućnosti Evrope i značaju Evropske unije, kao i njenom širenju na Zapadni Balkan.

Tokom izlaganja je istakao da svijetu treba jaka Evropska unija, koja je uticajan strateški igrač i efikasno rješava probleme, i unutrašnje i vanjske. On je naglasio da je evropska budućnost životno pitanje i za BiH i za ostatak Zapadnog Balkana, te da je potrebno da EU radi na snažnijem privlačenju našeg regiona.

“Ovo što smo do sada imali je presporo i jedini efikasan način je da EU traži dostizanje evropskih standarda i kriterija i u domaćim institucijama u najkraćem roku, stavljajući u prvi plan ono što je bitno za građane, a ne ono što je dobro za političare”, rekao je Crnadak.

Na kraju, tokom razgovora sa predstavnicima katarskih medija, ministar je pozvao predstavnike svih zemalja učesnica Foruma i međunarodnih kompanija da budu više prisutni u BiH i regionu sa novim investicijama i projektima. On je pozvao i državljane Katara da tokom ove zime što više iskoriste direktnu avioliniju Doha -Sarajevo i posjete Jahorinu, Bjelašnicu i druge zimske centre u BiH.

Prije početka Foruma ministar Crnadak je razgovarao i sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Učešće na “Doha Forumu 2019” ministar završava prisustvom na svečanoj večeri kod katarskog emira Tamima bin Hamada Al Tanija.

(izvor: klix.ba)