Sastojci:

60 dkg trešanja,

3 jaja,

135 ml mlijeka,

3 kašičice gustina,

2 kašike brašna,

2,5 kašike smeđeg ili bijelog šećera,

1 vrećica vanilin šećera,

10 dkg čokolade za kuhanje,

7,5 dkg masla.

Priprema:

1. Namastiti kalup, oprati trešnje i skinuti im peteljke i košpice, pa ih u jednom sloju rasporediti u pleh jednu do druge.
2. Zagrijati rernu na 180 stepeni.
3. Pomiješati jaja, mlijeko, gustin, brašno, šećer i vanilin šećer dok ne dobijete smjesu bez grudvica.
4. Na pari rastopiti čokoladu pa joj dodati maslac da se i on rastopi i onda sve dodati u smjesu s jajima i sve zajedno preliti preko trešanja.
5. Peći 40 minuta.
6. Prije posluživanja posuti šećerom u prahu.
7. Klafuti se jede blago topao ili dobro ohlađen.

Izvor vijesti: Vasa kuharica / kuharica.avaz.ba