Home Vijesti BiH Clinton: 25 godina kasnije, nismo puno toga naučili

Clinton: 25 godina kasnije, nismo puno toga naučili

Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a, jedan je od onih koji su se danas videoporukom obratili na komemorativnom skupu u Potočarima povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na početku svog obraćanja, Clinton je istakao da je čast posjetiti Memorijalni centar i mezarja u Potočarima imao 2003., ali i prije pet godina, kada je prisustvovao obilježavanju 20. godišnjice genocida.

– Nikada neću zaboraviti taj dan. Bilo je to zaista dirljivo za mene. I svaki je put. Svaka prilika da nastavim davati svoj glas onima širom svijeta koji tuguju sa porodicama ubijenih, da podržim kontinuirane napore u ostvarivanju pravde za one kojih više nema, da se pronađu njihovi ostaci, da se vrate kući i nađu svoj konačni mir – rekao je Clinton.

Naglašava da je 11. juli uznemirujući podsjetnik na užasnu cijenu svima nama kada zaboravimo na svoju čovječnost.

– Isuviše puno ljudi širom svijeta danas se može lično poistovijetiti sa majkama, ženama i djecom koji su izgubili svoje voljene u Srebrenici. Čini se da 25 godina kasnije nismo puno toga naučili. Čak i ako ste ispoštovali teške političke kompromise Dejtonskog sporazuma, najvažnije je da ste sačuvali mir – poručuje Clinton.

Sada je važnije nego ikada, nastavlja, da se sjetimo da u BiH i šrom svijeta istinska demokratija zahtijeva stvarnu posvećenost inkluzivnom društvu, uključujući zajedničko odlučivanje, vladavinu prava i utvrđivanje teške istine iz prošlosti kako bi se mogla graditi drugačija budućnost.

– Nadam se da će se u narednih 25 godina svi građani BiH i svi mi širom svijeta koji im žele dobro sjećati 11. jula, ali i raditi više na tome da se održi i jača mir, da se prošire ekonomske prilike, da se izgradi inkluzivna budućnost za vašu djecu i unučad. Na taj se način adekvatno se odaje pošta onima kojih se sjećamo danas, ali i daje primjer sljedećoj generaciji i cijelom svijetu da sukobi iz prošlosti ne moraju biti sjena bolje budućnosti – zaključio je Clinton.

(Vijesti.ba)