Unutarpolitičke nesuglasice ne smiju se nametnuti kao nesaglediva prepreka u izgradnji stabilnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine, jer je to naša obaveza, ne samo prema ukupnoj stabilnosti jugoistoka Evrope već i cijelog evropskog kontinenta, izjavio je za Fenu zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić (HDZ BiH). 

Zamjenik ministra istaknuo je kako je pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog značaja za BiH te da je taj put pridruživanja katalizator pozitivnih i neophodnih reformi unutar Bosne i Hercegovine. NATO put, osim izgradnje snažnog integriteta Oružanih snaga, prilika je za učestvovanje na svjetskom nivou u donošenju odluka, doprinos međunarodnoj vidljivosti, kao i stabilnosti te jačanju odnosa s evropskim i svjetskim silama koje dijele isti sistem vrijednosti.

– Evropske i euroatlantske integracije budućnost su Bosne i Hercegovine te istaknuti prioritet mog djelovanja u vanjskoj politici. NATO i EU oduvijek su bili i ostaju sinonim za sigurnost, razvoj i stabilnost svih svojih članica i partnera. Kao evropska država ne smijemo se odricati mogućnosti za članstvo u organizacijama koje će zaštititi naše građane, ali i stvoriti okvir za bolji život – ističe Brkić.

On napominje kako, uprkos zastojima na integracijskom putu, NATO savez i Evropska unija pružaju kontinuiranu podršku za ubrzanje članstva i otklanjanje prepreka na tom putu.

– Delegacija Evropske unije u BiH, upravo prepoznajući rizike zaostajanja BiH na evropskom putu, pružilo je značajan doprinos i omogućilo proces u kojem su bh. politički lideri stvorili okvir za formiranje vlasti, kao i daljnji razvoj demokratije i stabilnosti da bismo mogli napraviti sljedeći korak na EU putu, što se potcrtava i u samom mišljenju Evropske komisije za BiH – navodi Brkić, pozivajući na otvorenu politiku i pristupanje organizacijama koje pružaju platformu za mir, sigurnost, dijalog i utjecaj.

Izvor vijesti: Avaz.ba / avaz.ba