Home Vijesti BiH CIK OBJAVIO REZULTATE IZBORA U SREBRENICI I DOBOJU

CIK OBJAVIO REZULTATE IZBORA U SREBRENICI I DOBOJU

Posljednje informacije biračka mjesta zatvorena u 19h osim tri u Doboju gdje su zatvorena nakon 19h. Odziv birača na 89 mjesta u Doboju iznosio 55, 43 u Doboju te 43,2 u Srebrenici. Kompletan odziv sa svih redovnih biračkih mjesta je za Doboj je glasalo 32 hiljade birača, što je značajno manje u odnou na novembar, a 4897 birača glasalo je u Srebrenici CIK nije dobio ni jedan prigovor na izborni proces – kazao je na konferencije predsjednik CIK-a Željko Bakalar.

Danas su održani ponovni izbori za gradonačelnika Grada Doboj i Skupštinu Grada Doboj na 89 biračkih mjesta i načelnika Općine Srebrenica i Skupštinu općine Srebrenica na 28 biračkih mjesta (26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta za glasanje birača u odsustvu u Gradačcu i Živinicama).

  • Prema prvim preliminarnim rezultatima Gradonačelnik Doboja je Boris Jerinić (SNSD-e), a a naćelnik Srebrenice je Mladen Grujičić. Utvrđenih propusta nije bilo, osim jednog narušavanja javnog reda i mira – kazao je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a.

Do ponavljanja izbora je došlo nakon što je Centralna izborna komisija poništila lokalne izbore u Doboju i Srebrenici održane u novembru 2020. zbog utvrđenih brojnih nepravilnosti.

Ponovljene izbore u Srebrenici bojkotovale su probosanske stranke okupljene oko Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, ukazavši tako na probleme u izbornom procesu, pogotovo one koji se odnose na glasanje putem pošte. Ranije su iz Inicijative pozvali i bošnjački narod da bojkotuje ponovljene izbore.

(Izvor: Hayat.ba)