Pestaloci je dječije selo u Švicarskoj u gradu Trogenu, gdje djeca iz raznih država imaju priliku da budu dio interkulturalne razmjene. Pastaloci nudi mnoga iskustva kao što su: nova prijateljstva, upoznavanje nove kulture, život u zajednici, razne radionice, obilazak Švicarske, i mnoga druga iskustva koja ostaju u lijepom sjećanju svakom djetetu.

– Četrdeset tinejdžera iz Zenice i Busovače u pratnji šest odraslih po peti put u nizu putuje na omladinski kamp gdje ostaju 15 dana. Planirane su brojne aktivnosti i radionice u dječijem selu. Teme su uglavnom vezana za dječija prava – rekla je Emina Horić, facilitatorica Dječijeg parlamenta iz organizacije „Naša djeca“, i dodala na kraju da će se iskustvo iz Pestalocija prenijeti na radionice u našoj zemlji.

„Die Stiftung Kinderdorf Pestalozzi“ je međunarodna organizacija za pomoć djeci. Od svog osnivanja, 1946. godine, djeca i tinejdžeri su u centru njihovih aktivnosti.

Ova fondacija je međunarodna švicarska organizacija za pomoć djeci sa sjedištem u gradu Trogen. Uz obrazovne projekte u dječijem selu, fondacija promoviše interkulturalnu kompetenciju učenika. Sveobuhvatni pristup obrazovanja zasnovan je na pravima, koja omogućavaju djeci i adolescentima da doprinesu pravednijem i mirnijem svijetu.

Izvor vijesti: Avaz.ba / avaz.ba