Home Vijesti Svijet CDC dodaje 6 novih simptoma koronavirusa na popis

CDC dodaje 6 novih simptoma koronavirusa na popis

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dodali su šest novih simptoma onima za koje se navodi da su povezani s koronavirusom.

“Prehlada, opetovano tresenje s groznicom, bolovima u mišićima, glavoboljom, grloboljom i novim gubitkom okusa ili mirisa” sada stoje uz prethodno zabilježene simptome na web mjestu CDC-a, poput vrućice, kašlja i nedostatka daha ili otežanog disanja.

CDC je primijetio da pacijenti obično vide simptome u roku od dva do četrnaest dana nakon izlaganja koronavirusu.

Kako se slučajevi koronavirusa približavaju 3 milijuna širom svijeta, znanje o smrtonosnoj bolesti i dalje se razvija.

Neophodna je hitna medicinska pomoć kod iskusnih “poteškoća s disanjem, upornih bolova ili pritiska u grudima, nove zbunjenosti ili nemogućnosti da se probuše i pocrvenje usne ili lice”, napominje CDC.

Dok su starije odrasle osobe (osobito oni s osnovnim zdravstvenim problemima poput bolesti srca ili pluća ili dijabetesa) najosjetljiviji na ozbiljne komplikacije od virusa, novija izvješća bilježe da mlađi pacijenti umiru od naglog moždanog udara.

Neurokirurg dr. Thomas Oxley, Mount Sinai, rekao je da virus uzrokuje stvaranje ugrušaka u arterijama, što dovodi do “teških moždanih udara”.

“Naše izvješće pokazuje sedmostruko povećanje incidencije iznenadnog moždanog udara kod mladih pacijenata tijekom posljednja dva tjedna”, rekao je Oxley za CNN. “Većina ovih bolesnika nema povijest bolesti i bili su kod kuće s blagim simptomima (ili u dva slučaja bez simptoma) COVID-a.”

Ranija izvješća o neobičnim problemima s kožom ili “COVID nožni prsti” također su se pojavila. Doktorica Esther Freeman, dermatolog iz Opće bolnice Massachusetts, rekla je za NBC “Danas” da su “COVID nožni prsti” mogu biti povezani s virusom. Rekla je da se “ljubičaste ozljede” mogu iznenada pojaviti ili na nogama ili rukama pacijenata. Rekla je da teoriju treba testirati, jer se takozvani “COVID nožni prsti” mogu pojaviti sa ili bez drugih simptoma.

“Jedna je hipoteza da postoji samo puno upala uzrokovanih virusom”, rekla je. Druga teorija je da bi mogao biti rezultat ugruška krvnih žila, rekla je, iako napomenula da se “ne osjeća ugodno govoreći da je to jedno ili drugo”.